Keresés

A gazdagoknak kedvez az új kormányzati támogatás

A nemzeti otthonteremtési közösségekkel a kormány a tehetősebb rétegek támogatja, nem a szegényeket – írja a Habitat for Humanity.

A parlament által a múlt héten megszavazott nemzeti otthonteremtési közösségekről (NOK) szóló törvény a CSOK után egy újabb olyan lépés, amely nem segít a lakhatási szegénységben élőkön, sőt, a jobb jövedelmi helyzetűeket juttatja állami támogatáshoz – írja közleményében a Habitat for Humanity.

A Habitat szerint a NOK-ba való belépés kizárólag azoknak lehetséges, akik 10 és 40 millió forint értékű vagy annál drágább, újépítésű ingatlant szeretnének vásárolni, és ennek érdekében hajlandóak minimum tíz, legfeljebb tizenöt évig egy nagy ingatlanfejlesztő cégen keresztül havonta jelentős összeget kifizetni. “Ezzel a jobb anyagi helyzetben lévő, megfelelő megtakarítással vagy magasabb és tartós jövedelemmel rendelkező emberek tudnak majd élni” – írták.

Ezzel a szervezet szerint a kormány a drágább, újépítésű ingatlanok megvásárlását támogatja, akár személyenként évi 300 ezer forinttal. Méghozzá úgy, hogy lehetőség van akár 40 millió forintnál drágább ingatlant is vásárolni. A törvény egyes részletszabályaival is a jobb anyagi helyzetben lévők járnak jobban, az otthonteremtési közösségeket pedig a törvény előírásai alapján cak a nagyméretű ingatlanfejlesztő cégek szervezhetik.

A Habitat szerint jelenleg több tízezren élnek hajléktalanul és még ennél is többen vannak a hajléktalanság veszélyének kitéve, a kormány intézkedése mégsem a rászoruló családoknak kedvez, hanem egy szűk ingatlanfejlesztői körnek és “a jobb anyagi helyzetben lévő, újépítésű ingatlan megvásárlására képes rétegnek juttat nagymértékű állami támogatást”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!