Keresés

A finneket irigyeltük, a menekülteket kevésbé

A nyugat-európai oktatásról, a lyukóvölgyi nyomorról, a menekültekről és sérült gyerekekről olvastak idén legszívesebben az Abcúg látogatói. Olvassa el újra 2015 legolvasottabb cikkeit, amelyeket a címekre kattintva érhet el. 

1. Se Klik, se nyomasztás, mégis sikeresek a finn iskolások 

Az év legolvasottabb cikkében azt elemeztük, hogyan vált a finn oktatási a rendszer a világ egyik legjobbjává, miért lett álommunka a tanári hivatás, és miért érzik jól magukat a gyerekek az iskolában. A „finn csodához” képest a magyar oktatási rendszer teljesen más irányba indult, és a PISA-felméréseken is egyre rosszabbul szerepel. A finnek idén márciusban jelentették be a következő reformot: tantárgyak helyett témák szerint haladnak majd az iskolában.

2. Akár négykézláb csúszva is, de fel kell hozni a vizet

lyuko_vizes_01
Fotó: Hajdú D. András

A második helyen az ország legnagyobb szegregátumában, a miskolci Lyukóvölgyben készült képriportunk végzett. Ebben azt mutattuk be, hogyan cipelnek az emberek minden nap több tíz liternyi vizet a házukba, hogy kezet moshassanak vagy főzhessenek egy teát. Az itt élő több ezer ember közül sokan a lebontásra ítélt miskolci romatelepről, a számozott utcákból kerültek ide. Nemrég mutattuk be, hogy a kitelepített emberek egy budapesti garzonlakás áráért jutnak itt düledező fakunyhóhoz.

3. Mindenkivel van valami, csak annak még nincs neve

Egy autista sráci mindennapjai
Fotó: Hajdú D. András

Januári multimédiás riportunkban ismerhették meg Botondot, ismertebb nevén Bocit, a 15 éves bakonybéli autista fiút, aki észrevétlenül tanult meg tökéletesen angolul, és folyamatosan kacifántos forgatókönyv ötleteken töri a fejét. Boci most gimnáziumba jár, ahová sikerült beilleszkednie, de ez nem mindig volt könnyű: az általános iskolában a felsőbb évesek nem mertek hozzáérni, mert attól féltek, hogy fertőző betegségben szenved.

4. Nem a szorzótáblát magoltatják a sikeres iskolákban

Nemcsak a finn oktatás jár fényévekkel a magyar előtt. Hollandiában, Németországban és Angliában sem kell alternatív iskolába íratni a gyereket ahhoz, hogy unalmas előadások és éjszakába nyúló magolások helyett kreatívan tanulja meg, amit meg kell. Cikkünkben külföldre költözött magyar szülők meséltek arról, milyenek a mindennapok az ottani iskolákban.

5. Mondtam anyának: nem jó, hogy mindennap szendvicset eszünk

Nincs vécé, nincs pénz gyógyszerre, szemüvegre, sokan az iskola mellett is kénytelenek dolgozni, és még hétvégén sem tudják kipihenni magukat: így festette le a magyar gyerekek helyzetét a Gyerekesély Közhasznú Egyesület tanulmánykötete. A szerzők szerint 2007 és 2013 között folyamatosan romlottak a gyerekszegénységre vonatkozó mutatók, amelyeken az elmúlt évek kormányzati intézkedései sem javítottak sokat. Ezt igazolta a 2007 és 2012 közti időszakot vizsgáló OECD-jelentés is, igaz, Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor főtanácsadója szerint a kormány azóta felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést. A gyerekéhezés ellen Nemzeti Minimum néven kampány is indult idén, amiről itt olvashat bővebben.

6. Sosem vonult még ilyen csöndben több ezer dühös ember

Az év második fele egyértelműen a menekültválságtól volt hangos. Tömegek rekedtek a Keleti pályaudvaron és a röszkei gyűjtőpontnál, ahol tettlegességig fajultak az indulatok. Szeptember elején három-négyezer civil tiltakozott a kormány javaslatcsomaga ellen, amely a büntetőtörvénykönyv szigorításával akarta kezelni a problémákat. A fenti címre kattintva a csöndes tüntetésről szóló beszámolónkat olvashatja.

7. Összetolt, lehasznált priccsekre zsúfolják a menekülteket Vámosszabadiban

_HDA9419
Fotó: Hajdú D. András

A menekültválság közepette a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) végig távol tartotta a sajtót a túlzsúfolt menekülttáboroktól, ezért végül egy országgyűlési képviselőt kértünk meg, hogy belépési jogával élve készítsen fotókat a vámosszabadi táborban. Így derült ki, hogy vécé alig volt, szemét viszont annál több, a menedékkérők pedig az összetolt ágyak, a tűző napon felállított sátor és a kiserdő között választhattak, amikor aludni akartak. A Társaság a Szabadságjogokért az Abcúg panaszára a Belügyminisztériumhoz fordult, mert úgy látták, a BÁH tiltása korlátozza a sajtószabadságot és a tájékoztatáshoz való jogot. A minisztérium nem értett egyet, az ügy pedig hamarosan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé kerül.

8. Négy fal közé zárják szüleiket a sérült gyerekek

Alig kapnak segítséget az államtól azok a szülők, akik vállalták, hogy otthonukban gondoskodnak halmozottan sérült gyermekükről. A fogorvos csak altatással kezeli őket, a mentős nem mer hozzájuk nyúlni, ráadásul az anyák sokszor társ nélkül maradnak a problémájukkal. Riportunkban három ilyen helyzetben lévő családot mutattunk be, amit a fenti linkre kattintva érhet el.

9. Megindították az afgán fiút a jólelkű szegediek

Migránsok a szegedi vasútállomáson
Fotó: Magócsi Márton

A menekültválság azt is megmutatta, hogy az emberek tömegesen hajlandók segítséget szervezni egy krízishelyzetben, amikor a legnagyobb szükség van rá. Júliusi riportunkban azt mutattuk be, hogyan próbálta egy kis civil csoport elviselhetőbbé tenni a menedékkérők helyzetét a szegedi Nagyállomáson, ahol ételt, italt, cipőt és információt is osztottak. Szeptemberben kilenc külföldi és magyar önkéntest mutattunk be galériánkban, akik a Keleti pályaudvarnál segítették a menekülteket.

10. El lehet szédülni a szagtól a buszon

_HDA7892
Fotó: Hajdú D. András

Ha már megismerte a vízért kilométereket gyalogló lyukóvölgyieket, nézze meg, hogyan tisztálkodnak az emberek ugyanitt, ahol csak a módosaknak van fürdőszobájuk. Hiába a lavór, a rendszeres mosakodás, meg a hónap elején megvett tisztálkodószerek, a tetűjárvánnyal nem tudnak mit kezdeni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!