Keresés

A fideszesek fele szerint lejtett a pálya a választásokon

A 2011-ben átalakított választási rendszer nélkül nehezen aratna a Fidesz a 2014-eshez vagy az ideihez hasonló óriási győzelmeket. Ezt nemcsak az ellenzékiek, hanem a kormánypárti szavazók jelentős része is így látja, derült ki egy szerdán bemutatott kutatásból. A Závecz Research március elején végzett felmérésében azt vizsgálta, mit gondolnak a választók a Fidesz olyan újításairól, mint a választókerületek átrajzolása, a legerősebb párt helyzetbe hozása vagy a határon túliak választójoga. Közben az is kiderült, hogy sokan a huszonnyolc éve változatlan szabályokkal sincsenek tisztában. 

Huszonnyolc éve minden választáson két szavazatot adhatunk le: egyet listán, egyet pedig egyéniben. Ugyanígy az is változatlan, hogy a pártoknak öt százalékot kell szerezniük ahhoz, hogy parlamenti frakciót alakíthassanak. Ennek ellenére a magyarok jelentős része idén is úgy ment el szavazni, hogy nem ismerte ezeket az alapvető szabályokat. Mindez a Závecz Research Intézet (ZRI) március elején, tehát még a választások előtt végzett kutatásából derült ki, amelyet szerdán mutattak be a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciáján.

Arra a kérdésre, hogy tudomása szerint hány szavazatot adhat le a választás napján, csak a válaszadók 60 százaléka felelt helyesen. Leginkább a jobbikos, az LMP-s és a fideszes szavazók voltak képben, legkevésbé pedig a DK-sok és az MSZP-sek. Nem meglepő, hogy az iskolai végzettség is befolyásolja a választ, a legfeljebb nyolc általánost végzettek csak 43 százalékban tudtak jól válaszolni.

A fideszesek szerint is lejtett a pálya a választásokon
Ön hogy tudja, hány szavazatot adhatunk le a választás napján, tehát hány szavazólapon szavazhatunk?
 (a helyesen válaszolók aránya)

Az öt százalékos parlamenti küszöböt még kevésbé, mindössze 46 százalékban ismerik a választók. Más sorrendben, de itt is az LMP-s, fideszes és jobbikos szavazók voltak képben leginkább, miközben az MSZP-sek csak 35 százalékban tudtak helyesen válaszolni.

A fideszesek szerint is lejtett a pálya a választásokon 2
Ön hogy tudja, a listás szavazatok hány százalékát kell megszereznie egy pártnak ahhoz, hogy képviselői bejussanak a parlamentbe, tehát hány százalék a bejutási küszöb? (a helyesen válaszolók aránya)

A ZRI ezen kívül arra is kíváncsi volt, mit gondolnak a magyarok a 2011-ben átírt választási törvényről, amely a mindenkori legerősebb pártot hozza még előnyösebb helyzetbe. A Fidesz által kialakított rendszert sok kritika éri az aránytalansága miatt, vagyis hogy akár a szavazatok felének megszerzésével is kétharmados többséghez lehet jutni a parlamentben, ahogy az idén is történt.

Az eredmények alapján a választók fele tudja, hogy az új rendszer a korábbinál jobban kedvez a legtöbb szavazatot kapó pártnak, ezzel még a fideszesek 59 százaléka is egyetért. Igaz, elég sokan, a teljes minta 26 százaléka nem akart vagy nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

A fideszesek szerint is lejtett a pálya a választásokon 3
Ön hogy tudja, a választási rendszer 2011-2014 közötti átalakítása hogyan módosította azt, hogy kinek kedvez a rendszer, azaz hogy mely pártok kapnak több mandátumot a parlamentben a támogatottságukhoz képest?

A válaszadók többsége, 59 százaléka szerint ez a választási rendszer a kormányoldalnak kedvez, ráadásul ezt nemcsak az ellenzéki szavazók, hanem a fideszesek több mint fele is így látja.

A fideszesek szerint is lejtett a pálya a választásokon 4
És hogy tudja, kedvez valamelyik politikai oldalnak a választási rendszer?

A kutatásból az is kiderült – nem túl meglepő módon -, hogy a Fidesz szavazói egyetértenek a mostani rendszerrel, amely a győztes pártot támogatja, és ezáltal biztosítja a stabil kormányzást (pirossal jelölve) Az ellenzéki szimpatizánsok viszont jobban örülnének egy arányosabb rendszernek, még ha ez koalícióra is kényszerítené a pártokat, és veszélyeztetné a kormányzás stabilitását (kékkel jelölve). A szürke sáv azokat jelzi, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésre.

A fideszesek fele szerint lejtett a pálya a választásokon 8
Egyes vélemények szerint a választási rendszernek arányosan kellene leképeznie a választói akaratot, ami együtt járhat azzal, hogy a kormányalakítás nehezebb lenne, koalícióra kényszerítve a pártokat. Más vélemények szerint a rendszernek a győztes pártot kell erősítenie azért, hogy könnyebben alakulhasson stabil kormány. Ön szerint mi a fontosabb?

A válaszadók jelentős része, 47 százaléka szerint az aránytalan választási rendszernek elég nagy szerepe volt a Fidesz 2014-es kétharmados parlamenti többségében. Ezt így látja a kormánypárti szavazók 42 százaléka, tehát úgy tűnik, a Fidesz szimpatizánsainak jelentős része szerint is lejt a pálya, de az előző kérdésre adott válasz alapján ezt rendben valónak találják.

A fideszesek fele szerint lejtett a pálya a választásokon 1
Ön szerint a választási rendszer előbb vázolt aránytalansága mennyire játszott szerepet abban, hogy a Fidesz 2014-ben kétharmados többséget szerzett?

A kutatók rákérdeztek az átrajzolt választókerületi térképpel kapcsolatos véleményekre is. Ebből kiderült, hogy a válaszadók fele szerint a Fidesz a saját politikai érdekeinek megfelelően alakította át a kerületeket (kékkel jelölve). Az ellenzéki pártok szavazóinál elsöprő többségben van ez az álláspont, a kormánypártiak viszont ezt már nem ismerik el: 52 százalékuk szerint a korábbi rendszer aránytalansága miatt volt szükség az átalakításra (pirossal jelölve)

A fideszesek fele szerint lejtett a pálya a választásokon 7
2011 óta új választókerületi térkép szerint szavazunk. Melyik magyarázattal ért inkább egyet? Piros: A korábbi súlyos aránytalanságok miatt volt szükség új kerülettérképre, politikai motiváció tehát nincs mögötte. Kék: A korábbi súlyos aránytalanságok csak hivatkozási alapul szolgáltak ahhoz, hogy a Fidesz saját politikai érdekeinek megfelelően rajzolja át a kerülettérképet. Szürke: nem tudja/nem válaszol

Egy másik, sokat kritizált eleme a 2011-ben elfogadott választási rendszernek, hogy a jellemzően a Fideszt támogató határon túli magyarok levélben szavazhatnak, míg a nyugatra vándoroltaknak a külképviseletekre kell utazniuk. A válaszadók 47 százaléka elég nagy problémának látja ezt a különbségtételt, és ez az arány a fideszeseknél is 33 százalék. Az ellenzékiek közül ez leginkább a jobbikosokat zavarja.

A fideszesek fele szerint lejtett a pálya a választásokon 3
A jelenlegi választási rendszer szerint levélben szavazhatnak a jellemzően a környező országokban élő, külhoni magyarok. A jellemzően Nyugaton dolgozó vagy tanuló magyarok ugyanakkor úgy élhetnek választójogukkal, hogy a választás napján bemennek valamelyik külképviseletre. Ön szerint mekkora probléma ez a megkülönböztetés?

Önmagában a külhoni magyarok választójoga is még mindig elég megosztó kérdés. A válaszadók 60 százaléka nem ért vele egyet, és minden ellenzéki párt szavazói közt többségben vannak az ellenzők. A Jobbiknál és az MSZP-nél 77 százalékot, az LMP-nél 83 százalékot, a DK-nál pedig 92 százalékot tesznek ki. Utóbbi alapján nem is olyan meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc az idei kampányban is előszeretettel hangolt a határon túliak ellen.

A fideszesek fele szerint lejtett a pálya a választásokon 4
Ön hogyan vélekedik arról, hogy 2014 óta a határon túl élő magyar állampolgárok is részt vehetnek a parlamenti választásokon?

A válaszadók majdnem felét az is zavarja, hogy a jelöltállítási időszakban a pártok aktivistái gyűjtik az aláírásokat, így a birtokukba kerülnek a választópolgárok személyes adatai. Ez a fideszesek 33 százalékának nem tetszik, további 31 százalékuk pedig közepes problémának tartja.

A fideszesek fele szerint lejtett a pálya a választásokon 5
A jelöltállítási időszakban a pártok aktivistái gyűjtik a választópolgárok ajánlásait. Ennek során a birtokukba kerülnek a választópolgárok személyes adatai. Ön szerint probléma-e, hogy a pártok kezelik ezeket az adatokat?
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!