Keresés

A Fidesz szerint Soros György pénzeli a menekülteken segítőket

Érdemes lenne elkülöníteni egymástól a civileket és a karitatív szervezeteket – javasolta a Migration Aid menekülteket segítő csoport a Fidesznek. A miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy a kormány jelentős támogatást adott a civileknek, amit a Migration Aid tagadott. Aztán kiderült, hogy Orbán a nagy karitatív szervezetekre gondolt, és a Fidesz szerint nem is szabad pénzt adni olyan átláthatatlan szervezeteknek, mint a szerintük Soros György által pénzelt Migration Aidnek. 

„A Migration Aid a továbbiakban sem tekinti feladatának, hogy politikai jellegű nyilatkozatcsatába bocsátkozzon. Amennyiben a Fidesz frakció tagjai a nyilatkozatnak megfelelő állításokat tényekkel alá tudják támasztani, természetesen sajtónyilvánosság mellett is teret adunk a kérdéseknek” – írta Facebookon a Migration Aid menekülteket segítő szerveződés válaszul a Fidesz hétfői közleményére, amelyben azzal vádolták a csoportot, hogy Soros György támogatásából működnek.

A civil csoport és a kormánypárt között azután indult el a szópárbaj, hogy Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, a menekülteket segítő civilek jelentős pénzügyi támogatást kaptak a kormánytól. A Migration Aid erre felszólította a miniszterelnököt, hogy tegye közzé az általuk támogatott szervezetek listáját, és egyben leszögezte, hogy ők csakis magánadományokból végzik a tevékenységüket.

Erre jött válaszul a Fidesz közleménye, amelyben azt írták: „A miniszterelnök egy szóval sem mondta, hogy a Migration Aid csoportot támogatja a költségvetés”, ez ugyanis három humanitárius szervezetet, a Magyar Vöröskeresztet, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot érintette. „A Migration Aid nevű Facebook-csoport nem tartozik, átláthatatlansága miatt nem is tartozhat a közpénzzel támogatottak közé. A politikai aktivitású szervezet tüntetések szervezésével kapcsolatos és egyéb kiadásait Soros György nagylelkű támogatása minden bizonnyal nagy részben fedezi. A csoport jóhiszemű és segítő önkénteseinek, ahogy minden más valódi segítséget nyújtó civilnek köszönetet” – írták.

A Migration Aid szerint a félreértések elkerülése érdekében érdemes lenne megfelelően használni a fogalmakat. „A jövőre nézve javasoljuk a politikai kommunikációban az egyértelmű terminológia használatát, úgymint a „karitatív szervezet” (Magyar Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat és Ökumenikus Szeretetszolgálat), valamint a „civil szerveződések” (Migration Aid, MigSzol, Segítsünk együtt a menekülteknek! csoport) megnevezést”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!