Keresés

A Fidesz nyerte a tiszavasvári választást

Szoros csatában, kétszáz szavazattal nyerte a fideszes Szőke Zoltán a tiszavasvári időközi polgármester-választást. 2010 óta a város a Jobbik fellegvárának számított, korábban az MSZP volt erős a településen. A második a Jobbik által támogatott független jelölt, Badics Ildikó lett. 

Szőke Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a vasárnapi időközi polgármeser-választást Tiszavasváriban. Szőke a szavazatok 41,7 százalékát kapta (1897 szavazat), második a függetlenként induló, Jobbik által támogatott Badics Ildikó lett 36,8 százalékkal (1676 szavazat).

A Fidesz eddig sosem tudott nyerni a városban, az elmúlt két választáson a Jobbik győzött, korábban pedig az MSZP volt erős a városban. Az időközi választásra azért volt szükség, mert az eddigi jobbikos polgármestert, Fülöp Eriket országgyűlési képviselőnek választották, így kénytelen volt lemondani a posztjáról. A Jobbik az Állami Számvevőszéktől kapott büntetéssel indokolta, hogy nem állít saját jelöltet, nem hivataloan viszont a város korábbi jegyőjét, Badics Ildikót támogatták. 

A fideszes győzelem mégsem volt váratlan. Ahogy a voksolás előtti helyszíni riportunkból kiderült, a „bűdi” és a „szentmihályi” telepek lakói mind Szőke felé húztak, mert attól tartottak, hogy Badics folytatná a Fülöp által megkezdett rendteremtést. Ez többek közt abból állt, hogy 2016-ban egy időre a várostól alig 50 kilométerre lévő Érpatak szélsőjobboldali, azóta megbukott polgármestere, Orosz Mihály Zoltán és civilekből álló rendcsináló alakulata, a Becsület Légiója vette át helyben egyes hatóságok, például a rendőrség feladatait. Mivel a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését sem látták megfelelőnek, magukra vállalták a családgondozó és a gyámhatóság szerepét is, és a gyerekek kiemelésével riogatták a szülőket.

A telepiek az új polgármester érkezésétől Zagyva György Gyula egykori jobbikos országgyűlési képviselő távozását is várják, aki Fülöp polgármestersége alatt a tiszavasvári közmunkaprogramot vezette, amivel élet-halál ura lett a telepeken. Egy korábbi tiszavasvári riportunkból az is kiderült: emiatt a függőségi helyzet miatt mindenki kétszer meggondolja, hogy beleálljon egy-egy ügybe a városvezetéssel szemben, még ha annak a megoldása sokat javítana a telepiek életminőségén.

A választáson három másik, független jelölt is indult. Rozgonyi Attila korábbi polgármester 433, Munkácsi Mihály korábbi alpolgármester 361, Nácsáné Kalán Eszter, a Tiszavasvári Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgáltató Központ vezetője 179 szavazatot kapott.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!