Keresés

A debreceni menekülttábor előtt még a bővítést harsogja egy tábla

Orbán Viktor ma már bezáratná a debreceni menekülttábort, korábban azonban még uniós pénzeket kapott a kormány arra, hogy bővítsék a férőhelyeket. A beruházást jelző tábla még ma is a tábor bejáratánál áll.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a magyar menekültügy már most súlyos kapacitásgondokkal küzd, a menedékkérők bezárása pedig ellentmond a józan észnek. A szervezet Facebook oldalára kedden felkerült egy fotó, ami debreceni tábor előtt készült, a transzparensen még az áll, hogy az Unió támogatásával bővítik az állomást. A Bizottság szerint szerdán már biztos nem lesz ott a tábla, a támogatást pedig visszafizeti a kormány.

11146584_914870978534154_8478664803941102572_o

Orbán Viktor hétfőn jelentette ki, hogy nem fejleszteni kell, hanem be kell zárni a debreceni menekülttábort, a benne élőket haza kell küldeni. A kormányfő szerint a táborban nem is menekültek, hanem bevándorlók laknak. A sajtótájékoztatón előzőleg Papp László polgármester arról beszélt, hogy a kormány ne bővítse a menekülttábort, mert az problémákat okoz. Erre regálta a fentieket a kormányfő.

Orbán éles határvonalat igyekezett vonni a menekültek – akiket szerinte Magyarország mindig is befogadott – és a bevándorlók között, akik jobb életet akarnak, de egyből törvénysértéssel indítanak, amikor illegális határátlépéssel érkeznek. Szerinte ezt Brüsszel miatt nem lehet büntetni, ezért harcot kell vívnia.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2o15 első három hónapjában 33 452 ember adott be menekültkérelmet, közülük 29 kapott menekült-, 96-an oltalmazotti- és hárman befogadotti státuszt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!