Keresés

A csok is kizárja a leginkább rászorulókat

Egy elemzés már a nyáron kimutatta, hogy a kormány családokat segítő intézkedései leginkább az amúgy is jobb anyagi helyzetben levőket támogatja, a leszakadó réteg nem igazán számíthat semmire. Az már korábban kiderült, hogy a közmunkások ki lesznek zárva a tíz plusz tíz millió forintos állami otthonteremtési kedvezményből, de mára az is világossá vált, hogy a kevesebb jövedelműek sem számíthatnak a támogatásra.

Vannak, akik kevésbé lesznek nyertesei az új családtámogatási rendszernek, a csoknak. Ilyenek például a szegények, a közmunkások és a gyermeküket egyedül nevelő, GYED-en vagy GYES-en lévők. Az akár tízmillió forintos állami támogatással és tízmillió forintos kedvezményes hitellel járó programból kimaradókról az Emmi államtitkára, Rétvári Bence beszélt az RTL Klub híradójának:  „Nagyon szélesre tártuk a bemeneti lehetőségeket, de ott meg kell húzni ennek a határait, ahol esetleg valaki visszaélhetne vele, vagy ahol nem reális, nyilván ha valakinek nincs jövedelme, akkor nem reális, hogy önrészt tud tenni bármilyen építkezéshez vagy lakásvásárláshoz.” (444.hu)

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület még a nyáron készített egy elemzést arról, hogy mit hoz az idei költségvetés a szegényebb és a gazdagabb magyar családoknak. Már abból is az derült ki, hogy a költségvetés főleg a jobb helyzetűeknek kedvez. Az egyesület szerint kétirányú újraelosztás történik: olyan jóléti kiadásokat emelnek, amelyek a gazdagokat hozzák jobb helyzetbe, a szegényeknek pedig marad az egyre jobban pörgetett közmunka, ami nem jelent valódi kiutat a szegénységből.

Néhány juttatás nagyon fontos a szegény családoknak, ilyen például a családi pótlék, a gyes, vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. Ezeknek az összege viszont évek óta nem nő, és a szűkebb kört érintő gyed az egyetlen ellátás, amely idén megtartja a reálértékét.

Eközben tovább csökken az egykulcsos személyi jövedelemadó, amiből a legrosszabb helyzetűek semmit sem éreznek, de a jómódúak annál jobban járnak vele. A családi adókedvezményt viszont növelni fogják, ami újabban a szegényebbeknek is jó hír: a kiterjesztése óta hozzájuk is könnyebben eljut.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!