Keresés

A CEU rektora szerint a kormány megtámadta a felsőoktatást

A magyar felsőoktatás elleni támadásnak nevezte a kormány új törvényjavaslatát Michael Ignatieff, a CEU rektora, aki azt mondta, ennek ellenére eszük ágában sincs elhagyni Budapestet, mert ez az otthonuk. Azt szeretnék, ha a kormány visszavonná a javaslatát, és garanciákat adna, hogy a jövőben sem sérül majd az egyetem szabadsága.

“Budapest az otthonunk, és nem csináltunk semmi rosszat. Dühös vagyok, mert a kormány nem értette meg mindazt, amivel hozzájárultunk a magyar tudományos élethez” – mondta szerda délutáni sajtótájékoztatóján Michael Ignatieff, a CEU rektora. Ahogy korábban megírtuk, ha a parlament mostani formájában elfogadná a kormány külföldi egyetemekről szóló javaslatát, azzal kicsinálnák a Soros György által alapított intézményt.

A rektor azt mondta, nyitottak a tárgyalásra a kormánnyal, de világossá tette, hogy nem elég visszavonni a javaslatot: garanciát akarnak arra, hogy a jövőben nem fog sérülni a CEU szabadsága. Szerinte erre azért van szükség, mert a mostani javaslat miatt megtört a bizalmuk a kormányban. Ignatieff szerint a CEU mindig minden szabályozásnak megfelelt, és a magyar hatóságok is akkreditálták őket. “Ez a javaslat árt a magyar-amerikai és a magyar-európai kapcsolatoknak is, és sérti a felsőoktatási szabadságot”.

Az intézmény vezetői szerda este találkoznak Palkovics László oktatási államtitkárral. “Kérdés, mennyire lesz megkötve a keze. Ha ezt a döntést nem tudja befolyásolni, akkor csak udvariaskodás lesz” – mondta Enyedi Zsolt oktatási rektőrhelyettes.

Enyedi öt pontban szedte össze, miért mondják, hogy a kormány előterjesztése diszkriminatív a CEU-val szemben:

  1. A javaslat szerint a jövőben csak akkor működhetne EU-n kívüli egyetem az országban, ha arról megállapodik előtte a két ország kormánya. Enyedi szerint eddig ugyan szakmai szempontok döntötték el, milyen egyetemek működhettek az országban, ezentúl ez politikai döntéseken fog múlni. Ha a kormány nem írja alá az együttműködést, nincs működési engedély sem. A CEU szerint ez nemcsak nekik, hanem az egész magyar felsőoktatásnak árt.
  2. A javaslat szerint az itt működő külföldi egyetemeknek oktatási tevékenységet kell végezniük az anyaországukban is. A CEU viszont nem oktat az Egyesült Államokban, Enyedi szerint azért, mert direkt a közép-európai sajátosságokra szabták az intézményt. “Indíthatna persze a CEU programokat akár New Yorkban is, de miért lenne attól jobb a magyar felsőoktatás?” – kérdezte.
  3. A Central European University mellett külön jogi entitásként létezik a Közép-Európai Egyetem, amire egy korábbi törvény miatt volt szükség. A kettő közti kapcsolatot egy liszenszi rendszer szabályozza, ilyen szerződést pedig már csak az Egységes Gazdasági Térségen (EGT) belül lehetne kötni, míg eddig lehetett az OECD-n belül is.
  4. A módosítás szerint két Magyarországon regisztrált egyetemnek nem lehet hasonló neve. Mivel a Közép-Európai Egyetem név a Central European Universtiy fordítása, az egyiket mindenképp meg kellene változtatniuk.
  5. A nem EU-s országból származó oktatók eddig munkavállalási engedély nélkül is dolgozhattak professzorként a CEU-n. A javaslat viszont visszavonná ezt a kedvezményt.

Enyedi szerint mind az öt pont a magyar felsőoktatás elszigetelődését erősíti. Enyedi a sajtótájékoztató után az Abcúgnak azt mondta, nincs olyan tervük, hogy elhagyják Budapestet. Szerinte a kormány azokat a CEU-s képzéseket akarja kiszorítani, amelyek magyar diplomát nem, csak amerikait adnak a hallgatóknak. Ebbe viszont semmiképp sem akarnak belemenni, mert ezek a legvonzóbb, legmagasabb presztízsű képzéseik. Enyedi szerin, ha beleegyeznének, akkor csak körülbelül tíz képzési programjuk maradhatna az országban.

Erre utalt szerda délelőtt Palkovics László államtitkár is, aki a 444.hu tudósítása szerint azt mondta egy sajtótájékoztatón: a CEU egy amerikai egyetem New York államból, míg a Közép-Európai Egyetem egy magyar egyetem, amelynek működésével semmi gond nincs. A kettő viszonyát kell tisztázni, mivel az az államtitkár szerint átláthatatlan.

Az államtitkár szerint a CEU jelenleg nem felelne meg a kormány új feltételének, de támogatják, hogy az egyetem működését államközi szerződéssel biztosítsák a jövőben, ezért nyitottak az Egyesült Államokkal való tárgyalásokra. A CEU-nak minden itthon működő szakát le kéne kettőznie New York államban, ha teljesíteni akarja a magyar kormány új feltételét” – írják.

A CEU szerint az Origo valótlanságokat ír

Az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint több külföldi egyetem is szabálytalanul működik az országban. Erről kedden tájékoztatott közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mielőtt a közlemény megjelent volna a kormany.hu oldalon, az Origo már beszámolt a birtokukba került jelentésről, “Súlyos szabálytalanságokkal működik Magyarországon a Soros-egyetem” címmel.

Az Origo cikke azt állítja, a Közép-Európai Egyetem (CEU) működésével kapcsolatban is talált szabálytalanságokat a jelentés. “Nem rendelkeznek programakkreditációval, és közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségüket is elmulasztották. Az pedig konkrét csalás, hogy olyan képzésekkel is foglalkoznak, amelyeket nyilvántartásba sem vettek” – írták.

A CEU kedden közleményt adott ki arról, hogy jogi lépéseket fontolgatnak az Origo ellen, amiért a portál valótlanságokat állított vele kapcsolatban.  “Az az állítás, hogy nem rendelkezünk programakkreditációval, vagy hogy elmulasztanánk a közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségünk teljesítését, hamis. Mester-, és PhD programjaink a magyar hatóságok által és New York állam oktatási hivatala által vannak akkreditálva. Egyetemünk akkreditációját a Middle States Akkreditációs Bizottság felügyelte, amely olyan amerikai intézményeket is akkreditál, mint a Princeton és a Pennsylvaniai Egyetem. Az Oktatási Hivatal képviselői éppen a múlt héten erősítették meg szóban, hogy, a hatályos magyar törvények értelmében, működési engedélyünk újbóli kiadásának folyamata rendben zajlik” – írták.

Az egyetem rágalomnak nevezte, hogy bármilyen csalásban részt vettek volna. “Jogi lépések kilátásba helyezése mellett, követeljük, hogy az Origo vonja vissza ezeket a felháborító valótlanságokat”.

Az amerikai nagykövetség is kiállt a CEU mellett

David Kostelancik, az USA magyarországi nagykövetségét vezető ügyvivő az alábbi közleményt adta ki szerdán:

“Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten.

A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta.  Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban.  Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!