Keresés

A büdös és a lopós gyerek sem mehetett az integrációs kirándulásra

130 millió forintot nyert integrációs képzésre egy ercsi iskola. Ebből többek között kirándulásokat szerveztek. Egy ilyenre azonban a gyerekek negyedét nem vitték el mert büdösnek, lopósnak vagy nehezen kezelhetőnek tartották. Az ügy az ombudsmanhoz került.

Zavarni fogja a többieket, nem bír majd vele a tanítónő, büdös, nem szobatiszta, vagy lopós. Többek között ilyen indokokkal nem vitték el iskolai kirándulásra a gyerekek negyedét az egyik ercsi iskolában. Az egyik otthon hagyott gyerek ellenőrzőjébe csak ennyit írtak: „több okból kifolyólag” nem mehet a többiekkel – írja a Vs.hu.

Roma és nem roma tanulókat egyaránt kihagytak, de az előbbiek közöl többen maradtak otthon. Az iskola előzőleg 130 millió forintot nyert integrációs oktatásra egy pályázaton, a kérdéses kirándulást is ebből finanszírozták, de szerveztek még erdei táborozásokat, egészségnapot, egyéni és csoportos foglalkozásokat.

A célt, az integrálást azonan a lap által megszólaltatott érintettek szerint egyáltalán nem érte el a program: a tanárok nem kaptak segítséget szakembertől, nincs elég szakképzett fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus, sőt nincs gyermekvédelmi felelős, sem gyermekpszichológus, vagy szociális munkás.

A kirándulás miatt valaki megkereste az ombudsmant, ahonnan a KLIK-hez küldték kivizsgálásra az ügyet. Egy, a Vs.hu által megkeresett szegregációs jogvédő szerint mivel az otthon hagyottak között voltak nem romák is, inkább önkényes, igazságtalan döntésről lehet szó, nem pedig tiszta diszkriminációról. A lépés azonban elfogadhatatlan, mivel az iskola befogadóként és innovatívként tünteti fel magát, ahol elvileg kiemelten igyekeznek biztosítani a hátrányos helyzetű gyerekek esélyegyenlőségét.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!