Keresés

A borsodi férfiak addig élnek, mint az azeriek

Borsodban vagy Békésben nem élnek tovább az emberek, mint Grúziában vagy Azerbajdzsánban. A várható élettartam megyei adatait vetették össze más országokéval.

Grúziával, Azerbajdzsánnal, Örményországgal áll egy szinten a várható élettartam több hazai megyében is. A KSH 2014-es megyei szintű adatait a Guruló Hordó blogon vetették össze más országok hasonló adataival. Így jött ki például, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nők (77,6 év) addig élnek, mint Azerbajdzsánban, a férfiak (69,7 év) pedig mint Grúziában.

A nők legmagasabb élettartama Magyarország térségei közül Budapesten a legmagasabb (80 év), ami a szlovákiai átlagnak felel meg. A férfiak esetében szintén Budapest vezet (74,1 év), ami viszont a montenegrói adatokkal egyezik meg. Egy olyan megye sincs, ahol nyugat-európai szintű lenne a várható élettartam.

A nők várható élettartama más országokkal összehasonlítva - forrás: Guruló Hordó blog
A nők várható élettartama más országokkal összehasonlítva – forrás: Guruló Hordó blog

Borsodban és Szabolcsban majdnem 8 évvel élnek tovább a nők, mint a férfiak. Budapesten 5,9 év a különbség. Országosan 6.9 évnyi különbség a két nem várható élettartama között, amivel az 5,5 éves EU-s átlag felett vagyunk.

A blog szerint, ha elfogadjuk, hogy a várható élettartam és az életminőség szorosan összefügg, akkor az észak-keleti régiókban az életminőség Európa legelmaradottabb, poszt-szovjet országainak szintjén van.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!