Keresés

A bíróság szerint nem lehet titok, ki utasított a civilek átvizsgálására

A bíróság szerint nem titkolhatja tovább a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, hogy ki és milyen okból adott utasítást tavaly nyáron számos civil szervezet átvizsgálására. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletével szemben még fellebbezhet a Kehi, a pert indító TASZ számít is erre. 

Pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal (Kehi) szemben, így a Kehinek nyilvánosságra kell hoznia, ki és milyen indokból adott utasítást a TASZ és más civil szervezetek átvizsgálására. A kormány tavaly nyáron kezdte el ellenőrizni a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott szervezeteket, így a TASZ-t is különböző dokumentumok átadására szólították fel. Ezt akkor megtagadták, mert nem látták a vizsgálat jogalapját, igaz, az iratokat nyilvánosságra hozták az interneten.

A vizsgált szervezetek maguk sem tudták, hogy ki és milyen indokkal kezdeményezte a vizsgálatot, ezért a TASZ közérdekű adatigénylést nyújtott be, amit a Kehi visszautasított, mondván, hogy döntést megalapozó adatokat kellene kiadnia, ami a törvény szerint nem nyilvános.

A TASZ ezért pert indított, a Fővárosi Törvényszék pedig most elsőfokon úgy döntött, a Kehinek ki kell adnia, hogy pontosan ki adta a megbízást, és hogy ezt írásban vagy szóban tette-e. A törvény szerint erre a kormánynak, a miniszternek és a miniszterelnöknek van lehetősége, az ítélet pedig azt mondja, ha az utasítás írásban történt, az erről szóló dokumentumot is át kell adni. A TASZ “számít a Kehi időhúzó fellebbezésére”, de a honlapjukon azt írják, “készen állnak, hogy folytassák a jogi harcot a Kehi-ellenőrzés hátterének felderítéséért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért”.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!