Keresés

A belügyminiszterhez fordult a TASZ, mert nem engedik be a sajtót a menekülttáborokba

Nem engedi be a sajtót a menekülttáborokba a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, ezért a belügyminiszterhez fordult a Társaság a Szabadságjogokért. Levelükben azt írják, a sajtó távol tartása korlátozza a sajtószabadságot és a tájékoztatáshoz való jogot. 

Korlátozza a sajtó szabadságát és a tájékoztatáshoz való jogot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), amikor nem engedi be a sajtót a menekülttáborokba – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a belügyminiszternek címzett levelében. A TASZ többek közt az Abcúg panaszára fordult Pintér Sándorhoz, miután a hivatal az utóbbi hetekben sorra utasította el az újságírók belépési kérelmét a menekülttáborokba.

Az elutasításkor általában a táborban tartózkodók személyiségi jogaival és nyugalmuk biztosításával érveltek. Csakhogy a TASZ szerint a személyiségi jogokat ennél enyhébb eszközökkel is meg lehet védeni, a sajtó belépése pedig nem jelenti automatikusan a nyugalom megzavarását. Ezt éppen az ott dolgozó személyzetnek kellene biztosítania a sajtó munkatársainak felkészítésével.

A mostani gyakorlat viszont a TASZ szerint egyszerre korlátozza a sajtószabadságot és a közönség tájékoztatáshoz való jogát is, hiszen az állam megakadályozza, hogy az állampolgárok tudomást szerezzenek a menekülteket befogadó állomások állapotáról. Márpedig a menekültügy ma az egyik legfontosabb közéleti téma, amiről az emberek többsége csak a sajtóból tud információt szerezni, ráadásul nyitott, közpénzből fenntartott, állami feladatot ellátó táborokról van szó. A TASZ ezért arra kéri a belügyminisztert, hogy a BÁH engedje be a sajtót a menekülttáborokba.

A sajtó távol tartását a fenti okok miatt a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa is jogsértőnek tartja, ugyanakkor azt mondta, peres úton nem lehet kikényszeríteni, hogy a BÁH beengedje az újságírókat a táborba. “Nem létezik bíróság, amelynek hatásköre lenne kötelezni ilyen esetben a tábor vezetését arra, hogy engedje be a sajtót” – mondta Tóth Balázs, a szervezet jogásza.

Az Abcúg többször kért belépési engedélyt a BÁH-tól. Először személyiségi jogokra és a táborlakók nyugalmára hivatkozva utasították ezt el, noha az Artemisszió Alapítvány egyik előre leszervezett foglalkozásán vettünk volna részt. A BÁH végül úgy sem adott engedélyt, hogy vállaltuk volna, hogy minden cikkben megjelenő táborlakóval írásos engedélyt íratunk alá arról, hogy hozzájárul a szerepléshez. A hivatal munkatársa azt mondta, próbálkozhatunk bármivel, a BÁH hozzáállása nem fog megváltozni.

A folyosón is ágyak vannak

A magyarországi menekülttáborok óriási túlterheltséggel küzdenek. Két héttel ezelőtt 478-an voltak az eredetileg 216 fősre tervezett vámosszabadi táborban, de Sipos Anikó, a BÁH nyugat-dunántúli regionális igazgatója egy lakossági fórumon azt mondta, voltak már hatszázan is odabent egyszerre. Idén május óta elvileg háromszázan férnek el Vámosszabadiban, mióta a közösségi terekben is ágyakat helyeztek el, sőt húsz sátrat is felállítottak. Bár a számok folyamatosan változnak, az biztos, hogy a nagyfai, a bicskei, a fóti és a debreceni menekülttábor is túlterhelt. Debrecenben például néhány hete majdnem hétszázzal többen voltak, mint ahányan elférnének.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!