Keresés

A fodrászaik segíthetnek a bántalmazott nőknek

Az amerikai Illinois államban rájöttek, hogy a fodrásznak, kozmetikusnak, körmösnek kulcsszerepe lehet a családon belüli erőszakot elszenvedő nők segítésében. Januártól továbbképzésen tanulja minden szépségszalonban dolgozó szakember, mit kell tennie, ha vendégén a bántalmazás jeleit látja.

A fodrászoknak, kozmetikusoknak sokszor sikerül olyan közel kerülniük állandó vendégeikhez, hogy azok akár magánéleti problémáikról is mesélnek nekik. Így van, hogy a fodrászszékben felszínre kerülnek a női kliensek fizikai vagy lelki bántalmazásáról szóló történetek is, amelyeket legtöbbször a házastárs vagy partner követ el.

A kozmetikai szolgáltató szektorban dolgozók családon belüli vagy kapcsolati erőszak észlelésében, és az áldozatok segítésében betöltött fontos szerepét ismerte most el az egyesült államokbeli Illinois állam törvényhozása. Egy január 1-jén életbe lépő törvénymódosítással ugyanis bekapcsolta a kozmetikusokat, fodrászokat, pedikűr-manikűrösöket az áldozatvédelmi jelzőrendszerbe.

A lépés lényege, hogy minden, az állam területén dolgozó kozmetikai szakembernek működési engedélye megszerzéséhez vagy meghosszabbításához két évente részt kell vennie egy rövid képzésen, arról, hogyan ismerhetők fel a bántalmazás jelei, és hová irányíthatják az áldozatokat segítségért.

“Meghallgatta őket, de nem tudta, hogyan segíthetne nekik”

A javaslat benyújtóját és fő támogatóját, az illinois-i szenátor Bill Cunninghamet a Chicago Says No More nevű, egy családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezet kereste meg a szépségszalonban dolgozók továbbképzésének ötletével egy éve, akinek az egyetemi évei alatt fodrászként is dolgozó felesége révén személyes tapasztalata is volt a témában.

“Tőle hallottam, hogy több vendége szörnyű esetekről mesélt neki a munkája közben. Meghallgatta őket, de akkoriban, fiatalként, nem tudta, hogyan segíthetne nekik” – nyilatkozta Cunningham a New York Times témával foglalkozó cikkében.

A most elfogadott törvény nem kötelezi a szalonok dolgozóit, hogy bántalmazás gyanúja esetén cselekedjenek, hanem inkább segíti őket abban, hogy felismerjék az erőszak jeleit, és képesek legyenek segítő – például krízisszállókat, telefonos segélyvonalat vagy jogsegély szolgálatot működtető – szervezetek felé terelni az áldozatokat.

Az első fecske

Az Egyesült Államokban a statisztikák szerint minden harmadik nő és minden hetedik férfi lesz legalább egyszer erőszak áldozata életében – mondja Kristie Paskvan, a Chicago Says No More alapítója. Az illinois-i törvény eddig példátlan az országban, de van kozmetikai szakmai szervezet, amelyik már régebb óta szervez kozmetikai szalonok dolgozóinak áldozatsegítő képzéseket.

Az illinois-i képzéseken nem csak arról lesz majd szó, mit tegyenek a kozmetikusok, ha véraláfutásokat vesznek észre vendégeiken, – a bántalmazottságra utaló viselkedést és a fizikai nyomok nélküli, érzelmi bántalmazást is megtanulják felismerni a szakemberek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!