Keresés

Percenként változik, hogy hány diákot vegyünk át

Hétfőig 750 diákot kell új iskolában elhelyezni, mert végleg bezárták a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát. A gimnázium sorsa ugyan még függőben van, de a többieknek menniük kell. Az Abcúg több iskolával is beszélt, amelyek elvileg majd átveszik a gyerekeket. A legtöbb helyen hétfőn még biztosan nem lesznek ott a diákok: előbb hivatalosan jelentkezniük kell, rengeteg a papírmunka egy ilyen átvételkor, és az iskolák még hivatalosan nem is kaptak értesítést arról, hogy mit kell tenniük.

Megszüntette a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola fenntartását az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: a kormányhivatal oktatási főosztálya megjelölte azokat az iskolákat, amelyek azonos képzési profillal rendelkeznek és a tanulókat át tudják venni. Így a három megyében – Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok – élő 750 diák a második félévet tucatnyi állami és nyolc nem állami fenntartású iskolában kezdheti meg.

A kijelölt iskolák nem tagadhatják meg a hozzájuk jelentkezők felvételét, de a szülők és a tanulók dönthetnek arról, hogy a kijelölt iskolákban folytatják-e a tanulmányokat, vagy – a szabad iskolaválasztás jogával élve – más intézménybe jelentkeznek át – tudatta a szakember.

Az Esély a Hátrányos Helyzetűekért Közhasznú Alapítvány két iskolát működtetett Szegeden. A szintén fenntartásukban álló Rogers Gimnáziumról egyelőre nem született kuratóriumi döntés.

A két intézményben Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint ezeregyszáz diák tanult, mintegy kétharmaduk felnőttképzésen vett részt, a tanköteles korúak száma pedig száz.

Még nagy a felfordulás

A Csongrád Megyei Kormányhivatal honlapján közzétett egy listát, amin azok az iskolák szerepelnek, akik át fogják venni az iskolaváltásra kényszerülő diákokat. Több iskolaigazgató is arról számolt be az Abcúgnak, hogy hivatalosan még semmilyen értesítést nem kaptak róla, pontosan hány diákot is kéne átvenniük, és ők mikor érkeznek. “Egy Excel-táblát kaptunk emailben, ebben ugyan látunk egy tanulószámot, de több pontatlanság is felfedeztünk már, és telefonszámok sincsenek, ahol el tudnánk érni a gyerekeket” – mesélte az egyik Bács-Kiskun megyei szakiskola igazgatója.

Szerinte arra semmi esély, hogy már hétfőn megjelenjenek az iskolában az új tanulók, ennek egyik oka a rengeteg papírmunka, amit egy ilyen átvétel megelőz. Új tanulói szerződéseket kell kötni, diákigazolványokat intézni, tanárokkal papírokat intézni. “Egyelőre ez a dolog még nincsen sínen, de megoldottunk már ennél nehezebb helyzeteket is, ezzel is boldogulni fogunk” – mondta.

Egy másik szakközépiskola igazgatója szerint a fenntartó ugyan már jelezte, hogy hány diákot kell átvenniük, de ez a szám akár percenként változhat. Hiába kapnak most egy létszámot, a Rogers diákjainak először jelentkezniük kell az új iskolába, amíg nem kapnak jelentkezési lapokat, addig teljesen felesleges arról beszélni, hogy majd hány gyereket vesznek át.

“Ez egy nagyon friss dolog, szóval ez nem jelent igazából még semmit, valószínűleg a gyerekeket is most tájékoztatják a lehetőségekről. Ők pedig eldönthetik, hogy élnek-e a felajánlott lehetőséggel, vagy sem” – mondta az igazgatónő. Amikor egy iskola átvesz egy diákot, az rengeteg adminisztrációs feladattal is jár, az igazgatónő azonban azt mondja: ha szükséges lesz, nagyon gyorsan fel tudnak majd készülni a diákok fogadására, főleg mivel az új tanulók délutáni-esti képzésben vesznek részt, így teremgondokkal nem kell szembenézniük, sokkal inkább probléma lehet megtalálni a számukra megfelelő tanárokat.

Ötvenmillió forint kéne

Tüntetést tartottak, petíciót indítanak és nyílt levelet is küldtek azok a szegedi diákok, tanárok és szülők, akik nem hajlandók elfogadni, hogy a tanév közben zárják be iskolájukat. A tüntetés célja az egyik szervező szerint az volt, hogy támogatót találjanak ahhoz, hogy legalább nyárig legyen pénz, és működni tudjon az iskola. Kiszámolták, és nagyjából 50 millió forinttal megmenthetnék az iskolát. Bár mindenki azt mondja, hogy kevés az esély, nem adjuk fel – mondta a másodéves cukrásztanuló a tüntetésen.

A diákok egy petíciót is indítottak,  valamint nyílt levelet küldtek Áder Jánosnak, Orbán Viktornak, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Botka László szegedi polgármesternek. Ebben kifejtik: a diákok és a tanárok nem csaltak, ezért azonnali segítséget kérnek helyzetük megoldásához.

Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány képviselője a múlt héten közölte a szülőkkel, hogy a második félévtől megszüntetik a Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, valamint a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát, mivel nem tudják tovább működtetni az intézményeket.

A normatív támogatást azért tartotta vissza az Államkincstár október óta, mert egy 2012-es ellenőrzéskor a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző iskolánál szabálytalanságokat találtak. A fenntartó alapítványra 50 millió forintos bírságot szabtak ki. Az iskola fellebbezett, ám a normatíva kifizetését azonnal felfüggesztették, és a fellebbezésről sem született azóta döntés.

Az iskola igazgatója lapunk megkeresésére csak annyit mondott, hogy nagyon elfoglalt, a hét további napjaira rendkívüli szünetet rendelt el, és hétfőig mindenképp megoldják valahogy a diákok elhelyezését.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!