Keresés

6,72 milliárdos állami hitelt kap Andy Vajna a Tv2-re

Majdnem hétmilliárdos hitelt ad Andy Vajnának a Szijjártó Péter felügyelete alatt álló Eximbank, kifejezetten a Tv2 megvásárlására. A kormány és a bank eddig titkolózott az ügyben. 

6,72 milliárd forintot kap Andy Vajna az államtól a Tv2 megvásárlására, írja a Heti Válasz. A lap szerint a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felügyelete alá tartozó Eximbank november 27-én kötött kölcsönszerződést Andy Vajna cégével, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel, amelynek értelmében a bank 21 millió euró, azaz 6,72 milliárd forint „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt” nyújt „a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészének tulajdonjoga megszerzésének finanszírozása céljából”.

A Válasz azt írja, ahhoz, hogy a bank zálogjogosultságát bejegyezzék, a Fővárosi Törvényszéknek is el kellett küldeni a szerződést, a bejegyzésről szóló iratok pedig nyilvánosak. Ezért különösen meglepő, hogy a kormány és az Eximbank eddig miért titkolózott az ügyben. A 444.hu már októberben kérdezte az Eximbankot, de banktitokra hivatkozva nem kaptak választ, Szijjártó Péter pedig az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt mondta azt az Együtt kérdésére, hogy „az Eximbank semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően”. Csakhogy a szerződést tíz nappal korábban már aláírták, vagyis a miniszter nem mondott igazat.

Az Eximbankot eredetileg azért hozták létre, hogy kedvező hiteleivel segítse a magyar külkereskedelmet, a „versenyképességet javító belföldi befektetési hitel” nevű terméküket csak nemrég indították. Ebből kap most Andy Vajna is.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!