Keresés

Tíznapos csecsemőket gyógyítanak az országhatáron

Borzalmas állapotok uralkodnak a déli határon lévő tranzitzónák előtt. Menekültek százai várnak arra, hogy a magyar hatóságok meghallgassák a menedékkérelmüket, a segélyszervezetek dolgozóit pedig vagy odaengedik hozzájuk, vagy nem.

Az Index riportban számolt be arról, mi folyik jelenleg a déli országhatár röszkei és tompai átkelőjénél felállított tranzitzónáknál. A zónák előtt menekültek százai várnak arra, hogy bejussanak, és menedékkérelmet nyújthassanak be, köztük sok nő és gyerek. A magyar hatóságok azonban naponta csak pár embert engednek át.

A menekültek a földön alszanak és segélyeken élnek, egyetlen vízcsapon és a túléléshez elegendő élelmen túl semmit nem kapnak: nincs szállás, se bolt, se vécé – írja az Index. Egy gyermekorvos tíznapos csecsemőket látott el, köldökcsontot fertőtlenített, és szemcseppel ápolta a babák begyulladt szemét. Egyedül a tompai senki földjén négy, egy hónaposnál fiatalabb csecsemőt kellett ellátni – írja a hírportál.

A hatóságok korábban két segélyszervezet, a Migszol és az Oltalom munkatársait nem engedték oda a kerítésen kívül eső senki földjére, hogy segíthessenek a menekülteknek. A lap munkatársa találkozott egy segélyszervezet munkatársával a helyszínen, aki azt mondta, van, hogy beengedik a segítőket, van, hogy nem, de indokot rá sosem kapnak. Az Index megkérdezte a Belügyminisztériumtól is, hogy mi a magyarázat a kitiltásra, de nem kaptak választ.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!