Keresés

42 ezren jöhetnek a következő tíz napban

Vannak kérdőjelek az új magyar menekültügyi szabályokkal kapcsolatban, de reméljük, hogy a nemzetközi jognak megfelelően alkalamzzák majd őket, mondta Vincenct Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának (UNHCR) európai igazgatója. Cochetel szerint a következő tíz napban 42 ezer menekült érkezésére számíthatunk. Segítséget is ajánlottak a magyar hatóságoknak, de nem fogadták el. 

A következő tíz napban nagyjából 37 ezer újabb menekült indul majd el Görögországból, másik hatezer pedig Szerbiából Európa belseje felé” – mondta Vincet Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) európai igazgatója. Szerinte október végéig nem is számíthatunk a tömeg csökkenésére, és akkor is csak a rossz idő állítja majd meg a menekülőket, ami legfeljebb márciusig tarthat ki.

“Európának a szolidaritás talaján állva kell választ adnia a krízisre. Erre nincs német, magyar, vagy szerb válasz, csak közösen lehet megoldani”. Cochetel külön hangsúlyozta, hogy menekültválságról van szó, mert bár “van az ide érkezők közt gazdasági bevándorló is, a túlnyomó többségük, nagyjából 85 százalékuk menekült, aki Szíriából, Afganisztánból, Irakból és más országokból érkezik, mert nem lát politikai megoldást a saját országában. Az ISIS egyre nagyobb területeket foglal el, az ott élők pedig kapnak nemzetközi segítséget. Nem meglepő, hogy el akarnak jönni, hatalmas humanitárius bevatkozásra lenne szükség a stabilizációhoz. Aki viszont nem menekült, azt mihamarabb vissza kell küldeni a származási országába”. Cochetel úgy tapasztalta, hogy a magyar hatóságok is tisztában vannak azzal, hogy az emberek többségét menekültteként kell kezelni, az UNHCR által felajánlott élelmiszert és vizet ugyanakkor nem fogadták el, mert nem látták szükségét.

Cochetel a magyarországi helyzettel kapcsolatban azt mondta, aggódva figyeli, hogy sok menekült nagyon rossz körülmények közt kénytelen tölteni az éjszakát a gyűjtőpontoknál, amelyek nem azért vannak, hogy az emberek huzamosabb időt töltsenek ott. “Minél előbb tovább kell vinni őket a befogadó állomásokra” – mondta. Cochetel szerint egyszerűbb regisztrációs eljárásra és megfelelő ellátásra lenne szükség Magyarországon.

A nemrég elfogadott új jogszabályokkal kapcsolatban azt mondta, egyelőre sok kérdőjelet lát, de reméli, hogy a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően fogják őket alkalmazni, különben könnyen kaotikussá válhat a helyzet. Kitért rá, hogy az új magyar törvény szerint az illegális határátlépés börtönbüntetéssel sújtható – a kormány ezt a külföldi kampányában is hangsúlyozza -, a nemzetközi jog szerint azonban addig senki sem küldhető börtönbe, amíg nem folytatják le a menekültügyi eljárást.

Cochetel szerint a jogszabálycsomag másik fontos elemével, a hadsereg bevetésével önmagában nincs baj, hiszen “ez egy demokratikus alapokon működő hadsereg”. Az viszont már problémás lehet, ha hirtelen emberek tömegeit küldik vissza Szerbiába, hiszen Cochetel szerint Szerbia erre nincs felkészülve, és – a kormány döntésével ellentétben – a menekültek szempontjából nem is tekinthető biztonságos országnak.

Az igazgatót kérdezték a magyar rendőrség teljesítményéről és a menekültekkel szembeni bánásmódról is. Cochetel azt mondta, “a rendőrség összességében jó munkát végez, és jól kezeli a hol jogosan, hol kevésbé jogosan dühös tömeget. Ez nem könnyű. Bizonyára voltak negatív incidensek, de ha csak néhány rendőr jut nyugtalan, dühös emberek tömegeire, az egy nagyon nehéz feladat” – mondta. Cochetel szerint nem szabad elfelejteni, hogy a menekülteknek nemcsak jogaik, hanem kötelességeik is vannak, és el kell fogadniuk, hogy “az nem működik, hogy határok nélkül oda megy mindenki, ahová akar. Ha így lenne, akkor összeomlana a rendszer” – mondta. Cochetel köszönetet mondott a magyar önkénteseknek, akik szerinte nagy szolidaritásról tettek tanúbizonyságot.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!