Keresés

400 ezer menekültet utasíthatnak ki az EU-ból

Az intézkedés elsősorban a Nigerből és Eritreából érkezőket érintheti. A terv szerint a következő hetekben kezdődhet a menekültek hazaszállítása.

Az EU belügyminiszterei az év első felében az unió területére belépett menekültek közül várhatóan 400 ezernek fogják elutasítani a menedékkérelmét. Őket a következő hetekben utasítják ki és viszik el egy harmadik országba – írja az Index a Times brit napilap értesüléseire hivatkozva.

Az intézkedés elsősorban a Nigerből és Eritreából érkezőket érintheti, Brüsszel pedig azzal fenyegeti a két afrikai országot, hogy visszavonja a segélyeket és a kereskedelmi megállapodásokat, amennyiben elutasítják állampolgáraik visszafogadását. De az intézkedés érintheti az Afganisztánból, Líbiából és Szíriából érkezett menekülteket is.

A terv szerint az elkövetkező hetekben több százezer menekültet vesznek őrizetbe, hogy így akadályozzák meg, hogy kiutasításuk előtt megszökjenek. A menekültek hazaszállítását a Frontex uniós határvédelmi ügynökség végzi majd.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának október elsején nyilvánosságra hozott jelentése szerint az idén eddig több mint 500 ezer menekült jött. Ugyanakkor ennél a valós szám százezrekkel több lehet, ugyanis Németország nemrégiben azt állította, hogy csak az idén 470 ezer ember érkezett hozzájuk.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!