Keresés

Vendégmunkásokra van szükség a munkaerőhiány kiküszöbölésére

Harmadik országból érkező szakképzett munkaerőre van szüksége a munkaerőhiányban szenvedő magyar gazdaságnak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint. A szakképzetlen magyar álláskeresőkkel ugyanis nem lehet feltölteni a versenyszférában lévő üres munkahelyeket.

A gazdasági növekedést lassító munkaerőhiányt kezelő javaslatcsomagot mutatott be hétfőn Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) – adta hírül az Index.

A szövetség szerint a probléma egyik gyökere, hogy a demográfiai korfa alakulása miatt a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők. Például 1953-ban még 206 ezren születtek, 1998-ban már csak 124 ezeren. A munkavállalási célú elvándorlás gyorsul, és egyre nagyobb arányban képzett fiatalok mennek külföldre.

Eközben ráadásul hatékonyság szempontjából a magyar vállalkozások nagy része nemzetközileg nem versenyképes, az alacsony technológiai színvonal és munkaszervezés miatt munkaerőigényük túlzott – idézi a javaslatot az Index cikke.

A legnagyobb munkaerőhiány egyébként az idegenforgalomban, a vendéglátásban, az IT szektorban és az építőiparban van, és nincs is kivel feltölteni ezeket a helyeket: az álláskeresők több mint 40 százaléka nem rendelkezik képzettséggel, a versenyszférában nagyon nehezen alkalmazható.

A MGYOSZ javaslata szerint:

  • több magasan képzett harmadik országból érkező munkavállalót foglalkoztathatna a magyar gazdaság: kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására (például Lengyelországban 1 millió ukrán dolgozik, ez népességarányosan nálunk 250 ezer munkavállaló lenne)
  • a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelését összhangba kéne hozni a vállalkozások jövedelemtermelő képességével, jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, illetve munkáltatói döntésekkel
  • szükség volna a munkáltatói terhek csökkentésére annak érdekében, hogy a rosszabb helyzetben lévő vállalkozások is képesek legyenek a béremelésre
  • a közmunka programban foglalkoztatottak egy részét át kéne segíteni a versenyszférába, közlekedési és lakhatási támogatásokkal élénkíteni kéne a belföldi mobilitást
  • a költségvetési szférában dolgozók részarányát csökkenteni kéne
  • az aktív munkaerőpiaci eszközök közül növelni kéne a képzés fontosságát
  • növekednie kéne a vállalatok hatékonyságának, hogy csökkenjen a munkaerő-kereslet.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!