Keresés

Négy család számára véget ér a hajléktalanság

Idén 2-2 lakást újít fel a Habitat for Humanity hajléktalan családok számára Zuglóban és Rákospalotán. Húsz rászoruló számára pedig képzést indítanak.

A Habitat for Humanity Magyarország idén is elindítja Második Esély nevű programját, amelynek keretében hajléktalan családoknak segítenek lakáshoz jutni. A korábbi években 73 családnak segítettek új otthont találni, köztük Gábornak, az egykori ácsnak, aki 15 év hajléktalanság után költözött be új otthonába. Gábor költözésének részleteiről itt olvashat.

A Habitat for Humanity a Saint-Gobain Initiatives Alapítvány támogatásával idén kisgyermekeket nevelő, otthontalan családoknak segít szociális bérlakáshoz jutni. 2016-ban két-két lakást újítanak fel erre a célra Rákospalotán és Zuglóban.

Az első kiválasztott család Géza, Anett és kislányuk, Virág. A fiatal párnak kislányuk megszületésekor el kellett költözniük albérletükből, a szülők támogatására pedig nem számíthattak. Tavaly novemberben átmeneti otthonba költöztek. Az édesapa több műszakot is vállal, rendszeresen túlórázik, és hétvégente másodállásban egy költöztető cégnél dolgozik, hogy a családját el tudja tartani, de a megnövekedett piaci bérleti díjakat így sem tudják kigazdálkodni. A Habitat Második Esély programjának ketetében  2016-ban új otthonba költözhetnek, amelynek szociális bérleti díjat képesek lesznek kifizetni.

„Magyarországon 300 000 családnak van szüksége szociális bérlakásra és az egyre magasabb bérleti díjak miatt ez a szám növekedhet” – mondta Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. A lakhatásukat megfizetni nem tudó családok pedig szétszakadhatnak, a gyermekek állami gondozásba, a szülők utcára kerülhetnek.  Szekér szerint viszont a megfizethető lakhatáshoz jutó ügyfeleik előre tudnak lépni, és egy jobb életet tudnak önmaguk és gyermekeik számára teremteni.

A programhoz csatlakozott szervezetek rendkívül fontosnak tartják, hogy a rászoruló fiatalok szakmai tanulmányait is támogassák, ezért a Budapesti Szakképzési Centrum Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolával együttműködésben hátrányos helyzetű fiatalok számára szakmai képzést is biztosítanak. A képzéssel a részt vevők piacképes tudást szerezhetnek. 2016 őszén 20 szakiskolai tanuló illetve a Habitat for Humanity programjaiban résztvevő felnőtt részesül Weber homlokzati hőszigetelési- és Rigips felületek kivitelezéséről továbbképzésben és szakmai gyakorlatban. A gyakorlati képzés részben Habitat for Humanity által vezetett építkezéseken zajlik majd.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!