Keresés

35 forint lenne egy óra Facebookozás a netadóval

Az elképesztő mértékű, adatforgalom alapú internet adó ötlete óriási ellenkezést váltott ki, valójában viszont figyelemelterelés lehet: addig is kevésbé foglalkozik a közvélemény az amerikai diplomáciai botránnyal, és azzal, hogy elkezdhetjük megépíteni Putyin gázvezetékét.

A távközlési adót kiterjesztenék az internetszolgáltatásra: minden megkezdett gigabájtért 15o forintot kellene befizetni az államkasszába – derül ki az Országgyűlés elé terjesztett, új adótörvényekre vonatkozó javaslatcsomagból.

Bár az új adó célpontjai első sorban a szolgáltatók lennének, látható, hogy azok egyéb különadó esetén is megtalálták a módját, hogy a fogyasztókra hárítsák az extra költségeket. Az Index és a 444.hu is közölt arról gyűjtést, hogy mennyibe kerülne egy-egy internetes tevékenység:

  • Egy óra internetezés, főleg cikkolvasás: 16,95 Ft
  • Egy óra videónézegetés YouTube-on: 19,2 Ft
  • Egy órán át zenét hallgatni Spotifyon: 21 Ft
  • Egy óra Facebookozás: 34,65 Ft
  • Egy órát Skypepal videóchatelni: 87,8 Ft
  • Egy hónapon keresztül napi egy órát internet rádiót hallgatni: 325,5 Ft
  • Letölteni egy Blueray filmet torrentről: 459o Ft
  • Jóbarátok összes részét neten végignézi: 77958 Ft

netadó ellen már a bejelentés estéjén Facebook-csoport szerveződött, amelyhez szerda délelőttre alatt 9o ezren csatlakoztak, vasárnap délutánra pedig tüntetést szerveznek. A legnagyobb magyar torrentoldal, az nCore kedd este feltüntette az oldalán, mennyibe kerülne egy adott film, vagy program letöltése.

Az internet megadóztatása ellen a Fidesz hat évvel ezelőtt, ellenzékben még keményen kikelt. A mostani indoklás szerint viszont azért kell kiterjeszteni a különadót, mert az internetes kommunikáció teret nyert a “hagyományos telefonos kommunikációhoz képest”. A nemzetgazdasági minisztérium szerint 2o milliárdos pluszbevételre számítanak jövőre ebből az új adóból. A portfolio.hu számításai alapján (a 2o13-as adatforgalmi statisztikákat figyelembe véve), körülbelül 2oo milliárd fortin lehet az adóteher, ha valóban 15o forintot hajtanak be minden megkezdett gigabájt után.

Az MTI kiadott egy furcsa törvényértelmezést, amely szerint “maximum 7oo forint lesz az internetadó”. A törvény szövege ezzel szemben csak ennyit tartalmaz, hogy magánszemélyek esetén “a hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több mint 7oo Ft/hó/hívószám”. Tehát a törvényben szó sincs arról, hogy ez a plafon az internetes különadóra is vonatkozna, de azért a Napi Gazdaság is átvette az információt. Később az MTI kiadott egy helyreigazítást, amiben javítják a félreértést. Rogán Antal eközben azt nyilatkozta az Indexnek, hogy majd lesz egy felső korlátot bevezető módosító javaslat, “talán ezer forintnál”.

Ha a felső plafon bevezetésével, és a törvényjavaslat módosítgatásával fel is puhítják az elképzelést, egy dologra biztos jó volt bedobni a nagy felháborodást kiváltó netadó ötletét: elterelni a figyelmet egyéb kérdésekről. A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy a kormányzat nem akarja, hogy az Amerikából kitiltott korrupt kormányközeliek ügyével foglalkozzon a közvélemény.

Másrészt a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság kedden beadott egy módosító javaslatot, amelyben lényegében lehetővé tennék, hogy az uniót és a nemzetközi egyeztetést megkerülve megkezdjük a Déli Áramlat építését. A módosítással olyan gázipari cég is építhetne vezetéket, amelyiknek nincs úgynevezett szállítási rendszerüzemeltetési engedélye. Ez azt jelentené, hogy nem kell megfelelnie azoknak a szabályoknak sem, amelyek ezekre az engedélyesekre vonatkoznak.

Frissítés: Szerda délutánra a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport elérte a százezer tagot. Eközben a vasárnap este 6 órára szervezett tüntetést töröltették a Facebookról (a szervezők szerint az internetadóért rajongó fideszes trollok), az új eseményhez itt lehet csatlkozni.

Az Index információi szerint  módosító indítványt nyújt be a Fidesz, amely felső korlátot vezet be az új adónemben. Ennek összege ugyanannyi lesz, mint a telefonadó: havi 7oo forint magánszemélyeknek, 5ooo forint vállalkozásoknak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!