Keresés

A 30 év alattiaknál már a Jobbik vezet

A Jobbiknak még soha nem volt ennyi támogatója, mint most. Egyre közelebb kerülnek a Fideszhez, híveik számában már csak 400 ezres a különbség. Főleg a fiatalok, a munkanélküliek és a szakmunkások körében veszik át a vezetést a kormánypárttól.

Az Ipsos február első hetében végzett közvélemény-kutatása szerint tovább csökkent a Fidesz szavazóbázisa: míg januárban a választókorú népesség 23 százaléka támogatta a kormánypártot, február elején 21 százalék – írja az Index.  Erősített viszont a Jobbik, tábora a múlt havi 14-ről 16 százalékra emelkedett, még soha nem volt ilyen sok támogatójuk, jelenleg 1,3 millió választópolgár. A Jobbik egyre közelebb kerül a Fideszhez, híveik számában már csak 400 ezres a különbség.

Az Ipsos kutatásai szerint a Fidesz lejtmenete október óta tart, ez idő alatt a Jobbiknak 11-ről 16 százalékra nőtt a támogatottsága, míg a pártválasztásukban bizonytalanok aránya 32-ről 40 százalékra bővült. A szavazói mozgásokat összesítve a közvélemény-kutató azt tapasztalta, hogy a Fideszt elhagyó fiatalok és középkorúak, valamint a kis településeken élők inkább a Jobbik irányába fordultak, míg a kormánypárttól távozó idősebbek, nagyvárosokban élők elbizonytalanodtak, passzívvá váltak. A Jobbik megerősödésének következménye – folytatták –, hogy egyre több társadalmi csoportban átveszik a vezetést a Fidesztől: a munkanélküliek és a szakmunkások körében ez már korábban megtörtént, itt most az előnyük 5-6 százalékpontos.

Az Ipsos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év februárja a választói viselkedésben jelentős fordulatot hozott: közvélemény-kutatásaikban először fordul elő, hogy a 30 évnél fiatalabb választók között a Jobbik megelőzi a Fideszt (20, illetve 16 százalékot érnek el). A Jobbik viszonylag egyenletes társadalmi beágyazottságát igazolja, hogy az egyes iskolázottsági csoportokban, valamint a különböző települési kategóriákban a támogatók aránya kevéssé, legfeljebb 2-3 százalékponttal tér el az átlagtól.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!