Keresés

Matolcsy rokonának cége is kapott a jegybank pénzéből

Az MNB alapítványai közel 600 millió forinttal támogatták a jegybankelnök unokatestvérének médiacégét.

Péntek délután nyilvánosságra hozták a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, hogy milyen szervezeteket támogattak a jegybank pénzéből. Ezek azok a pénzköltések, amelyeket az MNB korábban el akart titkolni a nyilvánosság elől, a kormánypártok pedig ezt egy olyan törvény elfogadásával támogatták, amely szerint ezek a pénzek “elveszítették közpénz jellegűket”.

A törvényt azonban Áder János előzetes normakontrollra küldte, az Alktománybíróság pedig elkasszálta, így az összesen mintegy 260 milliárd forint közpénzből alapított hat alapítványnak nyilvánosságra kellett hoznia az adatokat.

Az Index összefoglalója szerint a legtöbb pénzt az alapítványoktól a Magyar Építő Zrt. kapta. Ez a cég Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester építési vállalkozási érdekeltségei közé tartozik. A lista második helyén pedig a Vs.hu-t és az Origót kiadót New Wave Productions áll, amely a jegybankos alapítványoktól különböző támogatások címén összesen 613 472 000 forintot kapott.

A Vs.hu-t kiadó New Wave Production 2014-ben 133 millió forintos veszteséggel zárta az évet és abban az évben az árbevétele mindössze 120 millió forint volt, erre kaptak most közel 600 millió forintot. A kiadó zömében a Vs-en megjelent multimédiás projektekre kapta a pénzt.

Lebhardt Olivér, a lap főszerkesztője a Kreatívnak azt nyilatkozta, a támogatásokban nincs semmi szégyellnivaló, mert a pénzből a magyar médiában elhanyagolt témákat dolgoztak fel, és „az ilyen jellegű közszolgálati tartalmak a világon mindenhol részben pályázati forrásokból készülnek.” Lebhardt a Kreatívnak adott interjújában nem cáfolta, hogy a New Wave Production Kft. mögött Szemerey Tamás, Matolcsy unokatestvére áll. Arra a kérdésre, hogy a pályázati pénzekből miért csak a Vs.hu kapott, a főszerkesztő azt válaszolta, hogy „erről nem engem kell megkérdezni.”

Azóta a Vs.hu újságírói is nyilvánosan reagáltak az ügyre. Azt írták, hogy az érintett újságírók tudtak a támogatott projektekről, de a támogatás nagyságrendjét ők sem ismerték. A kiadót arra kérték, a jövőben kezeljék átláthatóbban az ehhez hasonló ügyeket.

Az Index cikke szerint Matolcsy rokonai egyébként is hangsúlyos szerepet játszottak az alapítványok életében. A jegybankelnök rokona, Szemerey Gabriella z egyik alapítvány igazgatója, Szemerey Tamás pedig más cégeken keresztül is jelentős összegekhez jutott. A Bankonzult Kft.-től öt alapítvány is megrendelte ugyanazt a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című elemzést nyomatott formában, egyenként havi 750 ezer forintért. Ezen kívül a szintén Szemerey-érdekkör Növekedési Hitelbankkal is üzleteltek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!