Keresés

221 milliót költött ügyvédekre a Klik

2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot.

Három év alatt 221,5 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ügyvédi megbízási díjakra  – írja a Népszabadság. Van ugyan a Kliken belül jogi osztály, de ott mindössze négy jogász dolgozik, és ők központi feladatokat látnak el, minden más ügyet kiszerveztek. A fővárosban több irodával, megyénként többnyire eggyel szerződtek. 2013-ban 69,5 millió forintot, 2014-ben 118 milliót, 2015-ben pedig 34 millió forintot, vagyis összesen 221,5 milliót fordított ügyvédi költségre az állami iskolák fenntartója.

A lap szerint 2014-ben a Dr. Szalay Ferenc Ügyvédi Iroda kapta a legnagyobb összegű megbízást: 19,5 millió forintot. A irodát Szalay Ferenc vezeti, aki Szolnok fideszes polgármesterének, az egykori országgyűlési képviselőnek a fia. Szalay Ferenc nem árulta el, hogy milyen feladatokat végzett a Kliknek, mondván, erre nem kapott felhatalmazást. Azt viszont elmondta, hogy irodája már nincs szerződésben az iskolafenntartóval.

A Klik a lap kérdéseire közölte: az irodák kiválasztásnál elsődlegesen „a szolgáltatási ár és tartalom, valamint a szakmai tapasztalat” számított, az ügyvédi irodák pedig peres és nem peres ügyekkel egyaránt foglalkoznak, illetve helyenként közbeszerzési tanácsadói tevékenységet is ellátnak.

A lap azon kérdésére, hogy a jogi feladatok ellátásánál miért nem érvényesül a Klikre jellemző központosítás, azt felelték: jogi osztályukon nincs elég jogász, ráadásul „az államigazgatási jogi szakértelem és peres képviselet eltérő szakmai tudást és gyakorlatot feltételez. A 221 millió forintos ügyvédi költséget pedig nem tartják soknak. „A szervezet mintegy 2303 köznevelési intézmény fenntartásáról gondoskodik, a tankerületi és az intézményi foglalkoztatotti létszám összesen 93 752 fő” – írták. Az elmúlt három és fél évben pedig 282 per indult a Klik érintettségével.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!