Keresés

Kétórás sztrájkot tartanak a tanárok

Április 15-én, pénteken kétórás figyelmeztető sztrájkot tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Elsőre azt hihetnénk, hogy ez a március 30-i egyórás polgári engedetlenség folytatása, de ez csak részben igaz, mert azt a Tanítanék Mozgalom szervezte, amely most támogatóként van jelen. Ehhez kapcsolódóan hirdették meg az országos fekete ruhás napot: fekete ruhába öltözve fejezik ki az egészségügyben dolgozók, illetve a velük szolidaritást vállalók, hogy az egészségügyben sem mennek jól a dolgok.

Figyelmeztető tanársztrájk
Tüntetők a Teleki Blanka Gimnázium előtt. Fotó: Magócsi Márton

Kollégánk a zuglói Teleki Blanka Gimnázium előtt áll, azt mondta, hogy körülbelül 40-50, főleg idősebb ember beszélget kedélyesen egymással, ők nem tanárok, hanem szimpatizánsok. Az iskola kerítésére fehér és fekete szalagokat tűztek. A diákok azt mondták, hogy bent lesznek az első két órában a teremben, és az előző napi feladatokat fogják megcsinálni.

A Veres Pálné Gimnázium előtt tíz-húsz diák áll, nagyjából hat sztrájkoló tanár pedig az iskola küszöbén. Kollégánknak azt mondták, hogy a következő két órában, tehát a sztrájk ideje alatt, ugyanígy fognak állni egy helyben.

Mendrey László, a PDSZ elnöke a napokban az Abcúgnak azt mondta, a pénteki kétórás sztrájk jogszerű megmozdulás lesz, ellentétben a Tanítanék Mozgalom legutóbbi, egyórás polgári elégedetlenségével. “Aki sztrájkolni akar, annak ugyanúgy be kell mennie az iskolába, mint máskor, azzal a különbséggel, hogy nem veszi fel a munkát” – mondta. Vagyis a sztrájkolóknak a gyerekekre sem kell felügyelniük, viszont nem mehetnek ki tüntetni az iskola elé, mert az már polgári elégedetlenségnek számítana. Mendrey úgy tudja, több helyen a szülők készülnek utcai akciókkal.

Figyelmeztető tanársztrájk
Fotó: Magócsi Márton

Mendrey szerint egyelőre nem lehet megtippelni, hányan fognak részt venni a sztrájkban, de csak szerdán 8-10 intézményből kapott olyan hírt, hogy egész napos fizetésmegvonással fenyegették a tanárokat, miközben a törvény szerint csak a sztrájk idejére nem jár bér. Azt mondta, a fenyegetések általában a Kliktől érkeztek, de volt, ahol az igazgató utalt rá, hogy nem örülne a sztrájkoló pedagógusoknak. Szerdán több budapesti iskolát is megkerestünk az ügyben, de a legtöbb helyen egyelőre nem tudták, hányan fognak tüntetni.

A szakszervezet elnöke úgy látja, a tiltakozók egységes célért küzdenek, legfeljebb a módszereik térnek el, így attól sem fél, hogy a közvélemény elveszne a sok szervezet és követelés közt. “Mindannyian az oktatás rendszerszintű átalakításáért küzdünk. Az, hogy most 2-3 sávban haladunk, nem okoz problémát, és szerintem előbb-utóbb ki fog alakulni egy egységes irány” – mondta.

Péntekre hirdettek szolidaritási akciót Sándor Máriával, a fekete ruhás nővérrel is. Az ápolónő arra kérte az egészségügyi ágazat szereplőit, hogy április 15-én fekete ruhában és fekete szalaggal mutassák ki szolidaritásukat a pedagógusokkal.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!