Keresés

Terroveszély idején a kormány lehallgatná a mobilokat

Terrorizmus elleni törvénycsomagot jelentett be a kormány, lehallgatnák a mobilokat, figyelnék a bankszámlákat.

Sajtótájékoztatót tartott Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter és Kovács Zsoltán kormányszóvivő a keddi brüsszeli terrortámadással kapcsolatban. A 444.hu beszámolója szerint Pintér elmondta, hogy nőtt az EU terrorfenyegetettsége, és egyértelmű lett, hogy összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között, hiszen a terroristák migránscsaládokba születtek bele. Hozzátette, hogy a német biztonsági szolgálat szerint 100 bevándorlóra jut egy olyan személy, aki feltehetőleg részt venne terrorcselekményben.

A belügyminiszter ezután rátért arra, hogy szerdán a kormány döntést hozott egy terrorizmus elleni intézkedési csomag megalkotásáról. Létrehozzák a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot, amelynek a feladata a rendőrség munkájának támogatása lesz.

A magánszektorban használt adatátvivő eszközöket (például mobiltelefonokat) valós időben kell ellenőrizni, egyértelmű, hogy ezt csak bírói engedéllyel lehet majd végrehajtani – mondta Pintér. Arról is beszélt, hogy bankszámlákba is betekintenének. Mint mondta, azt szeretnék, hogy bizonyos esetekben bizonyos emberekről folyamatosan tudják, hogy mikor érkezik a számlájukra pénz.

A belügyminiszter azt is el szeretné érni, hogy terrorhelyzetben előnyt élvezzenek a rendőrök, a mentők és a kórházak a kommunikáció terén.  Ezért a rendőrség által használt digitalizált rendszert kiterjesztenék, ia magánszektorban pedig a kommunikációt ilyenkor az SMS-re korlátoznák.

Ezt a törvényjavaslat-csomagot a parlamentnek kell elfogadnia. „A biztonság olyan, mint a levegő: amikor van, senkit nem érdekel, amikor elfogyott, mindenki hiányolja.” – mondta Pintér.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!