Keresés

Rétvári: Nyáron felszámolják a Kliket

Felszámolják a Kliket, csökkentik a gyerekek óraterheit, kevesebb lesz a lexikális tananyag, és erősítik az alapkészség-fejlesztést, ígérte kedden Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. 

Nyáron teljesen megszűnik a Klik – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start című műsorában. Rétvári elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbé lesz központosított.

A 2013-ban létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetése az elmúlt hónapokban több nagy megmozdulást is szervező Tanítanék Mozgalom egyik fő követelése. Legutóbb március 15-én tüntettek több tízezren a Kossuth téren, de azelőtt Miskolcon is utcára vonultak. A tiltakozók által létrehozott Civil Közoktatási Platform 12 pontban foglalta össze a kormányzattal szembeni elvárásait.

A Klik eredetileg azért jött létre 2013-ban, hogy a bizonytalan önkormányzati finanszírozás helyett az iskolák stabil működését, az oktató-nevelői munka nyugodt feltételeit, a diákok zavartalan oktatását garantálja. A tiltakozók szerint ez nem valósult meg, helyette egy túlbürokratizált rendszer jött létre.

Az óraszám is csökken

Rétvári a keddi Magyar Időkben további változásokat is bejelentett. Az államtitkár azt mondta, a kormány által létrehozott (és a tüntetők által bojkottált) Köznevelési Kerekasztal tartalomfejlesztési munkacsoportja április 30-ig javaslatot dolgoz ki arra, hogy már a 2016/2017-os tanév kezdetére csökkenjen a tanulók óraterhelése.

Rétvári a Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek átfogó felülvizsgálatát, a lexikális tananyag csökkentését és az alapkészség-fejlesztés erősítését is ígérte. „Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésre sarkalló, hasznos és élményszerű legyen. Ennek érdekében erősíteni kell a modern pedagógiai módszerek alkalmazását is” – mondta. Az új NAT koncepcióját december 31-ig véglegesítenék, és 2017 végéig fogadnák el.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!