Keresés

Gyerekeinkkel kedveskedünk politikusainknak

Pártpolitikai tevékenységnek az iskolában nincs helye, az iskolai ünnepségeken szónokoló polgármesterek és országgyűlési képviselők révén azonban mégis bekúszik a politika a közoktatási intézményekbe – ide sorolható az a probléma is, hogy teljesen megszokott módon az önkormányzati ünnepségekre közösen és kötelezően kivonulnak a helyi iskolák diákjai. Az Eötvös Károly intézet állásfoglalása szerint az intézményé a legnagyobb felelősség: feltétel nélkül távol kellene tartani a pártpolitikát a gyerekektől, még a szülők beleegyezése sem számíthat.

Az Eötvös Károly Intézet és a Történelemtanárok Egyesülete nem reprezentatív felmérést készített szülők körében arról, mennyire elterjedt gyakorlat ma Magyarországon, hogy

  • az iskolai ünnepségeken politikus vesz részt
  • vagy az iskola nemzeti ünnep alkalmával együtt ünnepel az önkormányzattal
  • és hogy az iskolai ünnepségeken valamilyen formában megjelenik a pártpolitika.

Az EKINT kérdéseire 179 szülő adott választ, amelyekből kiderül, hogy az iskolák vezetése számára teljesen normális gyakorlat, hogy diákfellépőket küldjenek, és osztályonként közösen részt is vegyenek önkormányzati ünnepélyeken állami vagy nemzeti ünnepekkor.

Az is gyakori, hogy az iskola saját rendezvényére hív az igazgatóság politikus vendéget – rendszerint a polgármestert vagy a település országgyűlési képviselőjét -, hogy beszédével megnyissa a rendezvényt.

Csapdahelyzet

Az EKINT szerint több szempontból problémás, sőt, jogsértő ez a gyakorlat: az iskolásokat vagy a szüleiket ugyanis tilos kitenni bármilyen pártpolitikai tevékenységnek iskolán belüli és kívüli programokon.

Márpedig az EKINT felméréséből az derül ki, hogy az esetek többségében az önkormányzati rendezvényeknek alapvetően része a pártpolitika: a felmérésben részt vevők 56 százaléka látta úgy, hogy az önkormányzat rendezte ünnepségeken vagy az iskolai ünnepségen vendégként a pódiumra lépő politikus visszaélt a helyzetével, és népszerűségszerzésre használta az alkalmat.

A legnagyobb csapdahelyzet akkor alakul ki, ha az iskola saját ünnepségére maga hívja el a polgármestert, az országgyűlési képviselőt vagy más politikust. Az iskolai ünnepségeken ugyanis a diákoknak és a tanároknak kötelező a részvétel.

A szülő örül, ha a gyerek felléphet

  • Nem akartak kilógni a sorból
  • Retorziótól tartottak
  • Az iskola és az önkormányzat közös ünneplése hagyomány
  • A gyerekek és a szülők egyaránt örültek a diákok fellépésének

Az Eötvös Károly intézet és a Történelemtanárok Egyesülete felmérése szerint tipikusan ezeket a válaszokat adták a megkérdezett szülők arra a kérdésére, miért vettek részt gyerekeikkel az iskola és az önkormányzat közös ünnepségén.

Azonban az EKINT állásfoglalása szerint az iskolák még a szülők beleegyezésével sem vonhatják be a gyerekeket pártpolitikai tevékenységbe, ugyanis a döntésük semmiképp sem lesz szabad, ha maga az intézmény, illetve a pedagógus kéri a gyerek részvételének engedélyezését. “A gyermek és a szülő több szálon függ a pedagógusoktól és az intézménytől, helyzetük kiszolgáltatott. Amikor a szülő döntésével szükségszerűen kifejezésre juttatja politikai nézeteit, illetve magatartásából ilyen következtetés vonható le, alappal tarthat attól, hogy gyermekét hátrány érheti” – írta az EKINT.

Pártállami időket idéző

Az online sajtóban gazdagon dokumentáltak azok a pártállami időket idéző, egyszerre tragikus és komikus helyzetek, amikor óvodás és kisiskolás gyerekek városi, megyei vagy állami rendezvényeken funkcionálnak biodíszletként.

2014 októberében Putnokon ünnepélyes keretek között lerakták a település új tanuszodájának alapkövét, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és a település fideszes képviselője pedig a zuhogó esőben esernyő alatt nézte végig a helyi általános iskola diákjainak tornabemutatóját.

“Ez teljesen elfogadott, az óvodás csoportunk szinte minden egyes beruházás megnyitóján fellép, ahogy a parasztkórusunk is. Így szoktunk kedveskedni a település fejlesztőinek”

Ez volt a mórahalmi polgármester magyarázata tavaly márciusban arra, hogy miért kellett az önkormányzat szervezésében a város óvodásainak ünneplőbe öltözve dicsőítő verset mondani a mórahalmi kormányablak átadásán. A gyerekek szereplésébe állítólag a szülők is beleegyeztek, de egy kis településen egy ilyen rendezvényt bojkottálni nyilván politikai gesztus.

Országjáró turnéikon a politikusok láthatóan előszeretettel használják a helyi gyerekeket. A 444 összeállítása bemutatja, hogy a megnyitó- vagy avatóünnepségeken megszokott  szalagátvágáshoz többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, vagy önkormányzati szinten Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere is használt már gyerekeket körítésnek.

Az Abcúg már korábban is foglalkozott a pártpolitika iskolai jelenlétének problémájával, annak kapcsán, hogy a Jobbik Ifjúsági Tagozatának önkéntes programja keretében egy csapat fiatal kedveskedett zenés műsorral mozgássérült gyerekeknek a budapesti Pető Intézet Konduktív iskolájában.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!