Keresés

A Kúria szerint nem bizonyított, hogy a kopaszok összejátszottak Erdősinével

A kopasz férfiak valóban akadályozták Nyakó István MSZP-s politikust népszavazási kezdeményezésének leadásában, de a Kúria szerint nem megalapozott a feltételezés, hogy össze is játszottak a Nyakót megelőző Erdősi Lászlónéval. 

A Kúria szerint nincs bizonyíték arra, hogy február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) összegyűlt kopasz férfiak összejátszottak volna Erdősi Lászlónéval, írja a 444.hu. A herceghalmi polgármesterfeleség kísérője négy másodperccel előbb adta le népszavazási kérelmét mint Nyakó István MSZP-s politikus, így egy ideig még biztosan nem lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról.

Bár a Kúria felülírta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi döntését, és úgy ítélte meg, hogy az előtérben összegyűlt kopaszok Nyakót „akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában”, azt nem látja megalapozottnak,  hogy Erdősi Lászlóné a kopaszokkal szándék- és akarategységben tevékenykedett. Pedig még fotó is készült arról, hogy a kopaszok mappájában Erdősiné aláírásával ellátott papírok voltak.

A Kúria azt is kimondta, hogy az NVI nem követett el hibát a helyszínen, „ellenőrzési jogköre ugyanis nem terjed ki arra, hogy a székháza előterében várakozó személyek rendelkeznek-e húsz támogató választópolgár aláírásával, aláírásgyűjtő ív mintapéldányával és az adatkezelés nyilvántartásba vételéről szóló határozattal”.

Erdősiné népszavazási kezdeményezésének megszüntetéséről külön eljárásban fognak dönteni, ha  bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztenek elő.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!