Keresés

Ököllel ütik és rugdossák a gyerekeket a kalocsai gyerekotthonban

Rendszeresen verik a gyerekeket a kalocsai speciális otthonban, derült ki az alapvető jogok biztosának jelentéséből. A gyerekek nem is tudják, hogy bántalmazzák őket, többnyire nevelési eszköznek fogják fel, ami történik. Máshol is hasonló a helyzet. 

A kalocsai speciális gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen verik a gondozott gyermekeket, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket – ez derült ki az alapvető jogok biztosa, Székely László jelentéséből, amelyet az Index foglalt össze. 

A gyermekotthonban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) tartott vizsgálatot. Volt olyan gyerek, aki azt mondta, öt-hat pofont kapott, amikor egy szökése után visszavitték az intézménybe, másnak pedig kulcscsomóval csapott a kezébe az egyik nevelő. A gyerekek mindezt nem is fogták fel bántalmazásként, egyszerű nevelési eszköznek tekintik, ami a jogismereti hiányosságukat jelzi.

A jelentésből kiderült, hogy a dolgozók a megfelelő kompetenciák hiányában nem mindig tudják ellátni a feladatukat, és képtelenek kezelni a gyerekek indulatos viselkedését. Jutalmazási eszközként például a cigarettát alkalmazzák.

A biztos arra is felkérte a minisztert, hogy ellenőrizze, a gyermekvédelmi gyámok képesek-e megfelelően ellátni a feladatukat, és eleget tesznek a gyermekkel való találkozás kötelezettségének. Az OBDK vizsgálata szerint vannak olyan dolgozók is, akik nem rendelkeznek kellő pedagógiai tapasztalattal, nem ismerik azokat a pedagógiai eszközöket, amelyekkel kezelni lehet a gyermekek viselkedési, beilleszkedési zavarait, agresszióját.

A kalocsai gyerekotthonban uralkodó viszonyokról 2014-ben a Magyar Narancs is készített riportot.

Nem egyedi eset

Az Abcúgon többször beszámoltunk már hasonló esetekről. Bencét és társait például egész gyerekkorukban bántották, szőnyegporolóval, papuccsal, fakanállal próbálták fegyelmezni őket, amikor pedig 18 éves lett, az egyik nevelő több millió forintot lopott el tőle, amiért a bíróságon is elítélték. Bencét a gyermekvédelmi központ vezetője beperelte rágalmazásért, mielőtt azonban ítélet születhetett volna, visszalépett. Ebben a cikkben szólalt meg Zsolt is, egy fiatal szociális munkás, aki gyakorlatképp vállalt munkát egy gyerekotthonban. Azonban csak rövid ideig bírta, mert azt látta, hogy a jórész alulképzett, kiöregedett nevelők durván bánnak a gyerekekkel.

Korábban bemutattuk Balázs történetét is, akit azért küldtek speciális otthonba, mert – a legtöbb állami gondozottal ellentétben – jogtudatosan viselkedett, és reklamált, ha a saját pénzéből kellett ételt vennie, vagy más sérelem érte. Balázst különösen problémás,  főleg komoly, gyógyszeres kezelésre szoruló pszichés betegek, függők és büntetett előéletű gyerekek közé utalták, pedig papírja volt róla, hogy elfogadó, támogató közegre van szüksége, és részben éppen a rendszer anomáliai okoznak számára problémákat.

Magyarországon még mindig nagy titok övezi, mi történik a gyerekotthonok falai között. Ha van egy érdekes története ezzel kapcsolatban, írjon e-mailt a szurovecz.illes@abcug.hu címre!

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!