Keresés

Orbán: Méltatlan volt a választási irodánál kialakult helyzet

A miniszterelnök a konkrét eseményeket nem kommentálta, de szerinte nem először alakult ki hasonló helyzet a választási irodában, ezen pedig új jogszabályokkal lehet segíteni. A herceghalmi polgármester közben felháborodottan tagadja, hogy felesége Fidesz-tag lenne, és pénzért csinálta volna végig tegnapi akcióját.

„Nem először alakul ki ilyen helyzet a választási irodánál népszavazás kezdeményezésekor” – válaszolta Orbán Viktor arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól a Nemzeti Választási Irodánál kedden napközben történt eseményekhez. A miniszterelnök szerda délután egy órára hívott össze rendkívüli sajtótájékoztatót, ennek végén lehetett neki kérdéseket feltenni.

Orbán szerint „ezek méltatlan helyzetek”, a konkrét eseményekről azonban nem beszélt. Szerinte ha a parlament a „tisztelet kultúrájának megteremtését” tekinti feladatának, nem szabad, hogy jóhiszemű, állampolgári jogaikkal élni akaró polgárokkal méltatlan helyzet történjen. Márpedig tegnap ez történt.

„Kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy a vonatkozó jogszabályok nem jók” – folytatta a miniszterelnök, és azt kérte, hogy az NVI vagy az NVB „elemezze ezt a helyzetet, nézzen szembe fenntarthatatlanságával és tegyen javaslatot arra, hogy megváltoztassák” a jelenlegi szabályozást, ami szerinte a méltányos, fair körülményeket nem biztosítja.Orbán ezért kijelentette, hogy a választási bizottságot és rajtuk keresztül a többi pártot kéri a jogszabályok megváltoztatására.

Mint ismeretes, kedden kora reggel kidobóalkatú, kopasz férfiak állták útját Nyakó István MSZP-s parlamenti képviselőnek a Nemzeti Választási Iroda épületénél. Nyakó azért ment oda, hogy elsőként adhassa be pártjának a vasárnapi boltzár megszüntetésére vonatkozó népszavazási kezdeményezését, de hiába. Egy ősz hajú nő megelőzte, pedig a képviselő azt mondja, ő hamarabb volt ott, mint a nő. Nyakó azt állította, hogy kettős sorfalat álltak a kopaszok, ezért nem fért oda a bélyegzőhöz.

Közben kedd estére az is kiderült, hogy az idős hölgy a herceghalmi polgármester Erdősi László felesége, a legutóbbi választási időszakban pedig Orbán Viktort ábrázoló kitűzőt hordott. Az Index azt írta, hogy Erdősi ugyan régi fideszes, de összeveszett a párttal, és és 2014-ben már függetlenként indult. Úgy tudjuk, kifejezetten rosszban vannak a Fidesszel.

A 444.hu szerda reggel lement Herceghalomra, de Erdősi Lászlónét nem találták. A helyiek azt mondták nekik, hogy nem is értik, hogyan történt, hogy egy ekkora ügy főszereplőjeként látták a hírekben, miközben ez egyáltalán nem jellemző rá.

A polgármester sem akart nyilatkozni – telefonon azt mondta a 444.hu-nak, hogy a felesége önálló ember, az ügyeiről így őt kell megkérdezni, arra pedig nem akart válaszolni, mit tud ezekről az ügyekről. Teljesen viszont nem tudott elbújni, a hivatala mellett több stábba is belefutott. Azt mondta, a felesége nem Fidesz-tag, nem kapott pénzt az akcióért (ezen a kérdésen fel is háborodott), magánemberként „jó ügyet szolgál”. A 444.hu újságírója azt is megkérdezte tőle, hogyan került a felesége aláírásával ellátott papír a kopaszokhoz, de erre már nem válaszolt.

Az Index azt is kiderítette, hogy a keddi ügy több kulcsszereplője kötődik valamilyen módon Kubatov Gáborhoz, illetve egy fideszes polgármesterhez. A Pál Apostol Katolikus gimnáziumban 2003-ben végzett évfolyamának osztályfőnöke ugyanis az a Riz Levente, aki most a XVII. kerület fideszes polgármestere. De ebbe az osztályba járt:

•Kindlovits Máté, aki Kubatov Gábor Fidesz-alelnök és FTC-elnök titkára

•Sipos Bence, aki az FTC kommunikációs titkára, továbbá

•Varró Ádám, aki a keddi, Nemzeti Választási Irodában történtek kulcsszereplőjének tűnik: ő volt az a piercinges fiatalember, aki néhány Fradi Securitynek dolgozó ember árnyékában a blokkolókészülékhez segítette Erdősi Lászlóné vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését, másodpercekkel az MSZP-s Nyakó István előtt, majd az idős nénivel együtt szótlanul távozott.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!