Keresés

A fideszes képviselők is megértik a tüntető tanárokat

Olyanok is látják az oktatás bajait, akiknek amúgy a kormányzással semmi bajuk. Az Indexnek nyilatkozó fideszes képviselők elismerték, hogy az ő ismerőseik is kint voltak a tüntetésen, és a mostani tüntetések veszélyesebbek lehetnek, mint az egyetemisták pár évvel ezelőtti tiltakozása. 

A legtöbb fideszes parlamenti képviselő megérti a tiltakozó pedagógusokat – írja az Index névtelen forrásokra hivatkozva. Az egyik képviselő például azt mondta: „Egy tanárismerősöm nekem is kiborult a sok papírmunka, a portfólió, a pöcs miatt. Hogy a Kliktől alig kapnak választ, hogy betelt a pohár nála, hogy tüntetni megy. Pedig olyan fideszes, mint én”.

Egy másik, korábban szociális ügyekkel foglalkozó politikus a saját gyereke hatosztályos gimnáziumi felvételijén borult ki, és meg is osztott az interneten olyan cikket, ami a felvételi rendszer hibáit sorolta. „Kénytelen voltam belátni, hogy rengeteg olyan elem van az oktatásügyben, ami joggal idegesíti az embereket. És ezekért a hibákért már nem lehet visszafele mutogatni” – mondta.

A képviselők többsége nem csak látja a panaszokat, de politikailag is veszélyesnek tartja a tiltakozást. Egyikük szerint néhány éve még elég volt lecserélni Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt az egyetemisták lecsendesítéséhez, most viszont semmire sem mentek Czunyiné menesztésével. Egy másik képviselő azért tart a tüntetésektől, mert látszik, hogy nemcsak a tanárok vonultak utcára, hanem más csoportok is. A kormány számára azonban fontos, hogy külön kezelje ezeket a tiltakozásokat, és kifejezetten megakadályozza, hogy az „ellenállások összeérjenek” – magyarázta egy fideszes az Indexnek.

„Egy ágazati konfliktus önmagában nem hordoz különösebb veszélyt, csak akkor, ha felszítja más területeken is az elégedetlenséget. Stratégiai engedményt csak akkor tesznek, ha muszáj. Ezért azt figyelik, hogy muszáj-e” – mondta egy képviselő. A politikus szerint a legdurvább stratégiai engedmény a Klik megszüntetése, vagy Balog Zoltán minisztere lecserélése lehet.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!