Keresés

Diszkriminálják a romákat a magyar hivatalok

Az Európa Tanács jelentése szerint Magyarországon hátrányos megkülönböztetés éri a roma tanulókat és szegregált az oktatás. De legalább jól bánunk a kísérő nélkül érkezett kiskorú menekültekkel.

Közzétette éves jelentését az Európa Tanács szociális jogokat ellenőrző szakértői testülete csütörtökön, eszerint leginkább a fiatalkorúakat éri hátrány az európai országokban. A jelentés Magyarországról azt állapította meg, hogy megfelelő védelmet és ellátást biztosít a kísérő nélkül érkezett kiskorú menedékkérők számára, és az állami gondozottak elhelyezésével kapcsolatban is előremutató döntéseket hozott, ugyanakkor hátrányos megkülönböztetés éri a roma tanulókat, és szegregáció mutatkozik a magyar oktatásban – írja az MTI.

A jelentés megemlítette, hogy Csehország, Románia, Szlovákia és Nagy-Britannia mellett Magyarországon is jogsértések tapasztalhatók a romák lakhatási körülményeinek biztosítása terén. A tanuláshoz való azonos jogok biztosítása terén a szakértői bizottság úgy vélte, hogy Magyarország nem biztosítja a roma gyerekek tanulásának teljes körű feltételeit, szegregáció mutatkozik az iskolarendszerben, valamint a roma gyerekek felülreprezentáltak a speciális tantervű oktatásban.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!