Keresés

Hiába menesztették Czunyinét, megtartják a szombati tüntetést

A köznevelési államtitkár menesztése ellenére sem fújják le a szombatra tervezett pedagógustüntetést. Tiltakozó tanárok szerint a váltás azt jelzi, hogy a kormány megijedt, de nekik nem személyekkel, hanem az egész rendszerrel van bajuk.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár menesztése ellenére is megtartják a szombati pedagógustüntetést, amelyet eddig négyezren igazoltak vissza a Facebookon. „Nekünk nem személyekkel, hanem az egész oktatási rendszerrel vannak gondjaink, Czunyiné Bertalan Judit távozása ebben nem jelent változást” – mondta Pilz Olivér, a Miskolcról induló, országossá nőtt tiltakozás egyik kezdeményezője a Népszabadságnak.

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint az államtitkárváltás azt jelzi, hogy a kormány megijedt, és erősebb tárgyalópartnerrel akar nekivágni a Köznevelési Kerekasztalnak, amelyen már Palkovics László fogja képviselni az államtitkárságot. Pukli szerint ez nem ok a szombati tüntetés lemondására.

A keddi Köznevelési Kerekasztalon a diákok terheiről, a pedagógusokra mért adminisztrációs terhek csökkentéséről, a szerkezeti átalakítások lehetőségeiről és a hátrányos helyzetű diákok oktatásáról lesz szó. A megbeszélésre meghívták Madarász Pétert, a Herman igazgatóját is, aki – más pedagógusokkal együtt – ott lesz a parlament oktatási bizottságának ülésén is.

A tiltakozási hullám azután robbant ki, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium január 6-án közzétette azt a nyílt levelet, amelyben többek közt kritizálták a központosított oktatási rendszert, a túlzott bürokráciát, a forráskivonásokat, valamint a tanárokra és gyerekekre rótt plusz terheket. A nyílt levelet az elmúlt hetekben több mint harmincezren írták alá, köztük több száz tantestület is.

Bár Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ezután Miskolcon tárgyalt a pedagógusokkal, majd bejelentette a tanfelügyelet lazítását, a tiltakozás nem hagyott alább. Szerdán országszerte tartottak tüntetéseket, köztük Miskolcon, ahol több ezren vonultak utcára. Balog Zoltán három nappal később, szombaton jelentette be Czunyiné Bertalan Judit menesztését. A helyét Palkovics László vette át, aki eddig felsőoktatásért felelős államtitkár volt, mostantól pedig az egész oktatásért felel majd.

A miskolci nyílt levelet kezdeményező tanárral, Pilz Olivérrel készült interjúnkat itt olvashatja, a csatlakozók panaszaiból pedig itt szemléztünk.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!