Keresés

A szegény gyerekek gyógyszerpénzét is elnyelte a csaló brókerház

Nincs pénz gyógyszerre, se a tanárok bérére, a hátrányos helyzetű gyerekek pedig elbukhatják az ösztöndíjukat. A brókercsalás miatt képtelen hozzájutni a pénzéhez a szegényeket segítő Igazgyöngy Alapítvány. A bankszámlán ragadtak a pályázati pénzek, és az összes adomány is, az alapítvány vezetője szerint 15 évnyi munkájuk mehet tönkre, ha nem jutnak hozzá.

A lehető legrosszabb időszakban maradt pénz nélkül a berettyóújfalui Igazgöngy Alapítvány – mondta az Abcúgnak az alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra. Az alapítvány bankszámlája az Észak-Magyarországi Regionális Bank Zrt-nél kedden elérhetlenné vált, miután a Magyar Nemzeti Bank csalás miatt felfüggesztette a bank tulajdonosi köréhez köthető Buda-Cash brókerház működését. A brókerház és a hozzá köthető bankok ügyfelei a zárolás óta nem jutnak hozzá a pénzükhöz.

Az Igazgyöngy Alaptívány 1999 óta dolgozik a kelet-magyarországi térségben. Működtetnek egy 520 gyereket tanító Művészeti Iskolát, emellett 16 faluban végeznek szociális fejlesztő tevékenységet, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mélyszegénységben élő embereknek segítenek kezelni a krízishelyzetüket, fejlesztik az önfenntartásukat, és próbálnak munkalehetőséget teremteni. 27 alkalmazottjuk van.

A hónap végi időpont különösen rosszul érintette őket, ugyanis lassan esedékessé válik a fizetések utalása, és ilyenkor adják oda a havi ösztöndíjakat is. Utóbbit negyven gyerek kapja civil támogatóktól, akik 11 különböző faluban élnek. Az ösztöndíj havi tízezer forintot jelent. “Ők halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, az ösztöndíjat a hónap utolsó hetében kapják, és általában élelemre költik.” – mondta L. Ritók Nóra. Sok család csupán a 22800 forintos alapsegélyből él, így a havi tízezer forint sokat számít nekik.

Gyógyszerekre sincs pénz

A februári pedagógusbéreket sem tudják kifizetni. Azt ugyanis már kiutalta a Magyar Államkincstár, így a többi pénzükkel együtt ott parkol a zárolt bankszámlán. A márciusi bérrel ugyan valószínűleg már nem lesz gond, mert azt már az új számlára utaltatják, de ez akkor is minimum egyhavi bérkiesést jelent. “Nem azzal a csapattal dolgozok, akiknek mindegy lenne, hogy megkapnak-e egyhavi bért” – mondta L. Ritók Nóra.

Az alapítvány napi működése is veszélybe került, pénz híján ugyanis képtelenek kifizetni a munkatársak útiköltségét. Ez azért fontos, mert az alapítvány dolgozói napi szinten járják a környező 16 települést, ahol krízishelyzetben lévő családoknak segítenek, hivatali ügyeket intéznek, illetve gyógyszereket szállítanak ki. Utóbbit januárban 120 ezer forint értékben vásároltak, főleg antibiotikumokat, amelyekre szükségük van a rászorulóknak, hogy szövődmények nélkül átvészeljnek például egy megfázást. Mindezt szintén a zárolt, adományozóktól kapott pénzből fizették volna.

“Megvan a pénz, csak nem férünk hozzá” – mondta L. Ritók Nóra. Emiatt lehetséges, hogy elbuknak egy régóta tervezett munkahelyteremtési programot. A spórolt pénzükből ugyanis indítani szerettek volna egy sáfránytermesztési programot, amelyhez a napokban vették volna meg az elültetni kívánt hagymákat. Ezzel 20 alkalmi munkahelyet tudtak volna teremteni, most azonban nincs miből megvenni a hagymákat, a partnercég pedig közölte, hogy csak márciusig várhatnak az ültetések elindításával.

A pályázati pénzek is elúszhatnak

“Napok óta a helyzet megoldásán dolgozok” – mondta L. Ritók Nóra. Az alapítvány működtetéséhez 2,6 millió forintra, az iskolához pedig 3,4 millió forintra lenne szükségük. Egy civil szervezeteket támogató másik alapítvány vállalta, hogy kisegíti őket egy hárommillió forintos kölcsönnel, az ezenfelüli pénzt pedig adományokból szeretnék kipótolni, ugyanis sokan utalnak most kisebb-nagyobb összegeket az alapítvány új bankszámlájára.

Ezzel azonban csak az aktuális működési problémáikat tudnák megoldani. L. Ritók szerint a bankszámlájukon tartották annak a 16 darab pályázatnak az előfinanszírozási összegét, amelyeken jelenleg dolgoznak. Ilyen például az a pályázat, amelyet a Norvég Civil Alap támogat, és amelynek keretében egy harmincfős asszonyközösséget szerveznek egy szegregátumban. Többek között családtervezést tanítanak az asszonyoknak, vagy például azt, hogyan kezeljék a családon belüli erőszakot. De van pályázati pénzből futó babaklubjuk, és tanodájuk is.

Mindezek költségei több tízmillió forintot tesznek ki, a pénz pedig ott van a zárolt számlán, és jelenleg nem tudják, hogy mi lesz ennek az összegnek a sorsa. L. Ritók szerint a pályázatoknak szoros megvalósítási ütemterve van. “Hogyan fogják elfogadni, ha több hónapot csúszunk velük?” – kérdezte.

Negyvenmillió forintot bukhatnak

Az alapítvány a tartalékait is a bankszámlán tartotta. Ebből a tartalékból kompenzálták az iskola fenntartását például akkor, amikor az állami támogatás nem volt elég. „Biztonsági tartalékot jelentett, ha esetleg az alapítványi iskolák finanszírozása nem tenné lehetővé az iskolaév befejezését” – mondta L. Ritók. De ebből finanszírozták volna például a sáfránytermesztést is. Ez a pénz elsősorban adományokból állt össze, de ide került annak a két díjnak az összege is, amelyet a szociális innovációjáért nyert az alapítvány.

Az Országos Betétbiztosítási Alap közel 30 millió forintig kártalanítja a bedőlő bankok ügyfeleit, az ezenfelüli összeget viszont a betétesek elbukhatják. L. Ritók szerint ez az esetükben közel 40 millió forintot jelent. “Ez sok munkával jött össze, nem fogjuk tudni még egyszer előteremteni. A 15 éves munkánk fog lenullázódni” – mondta L. Ritók. Hozzátette, arra számít, hogy a segítség újra a rendszeren kívülről, a civilektől érkezik majd.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!