Keresés

15 év után újra elítélték Burkáékat

Ötödször állt bíróság elé idősebb és ifjabb Burka Ferenc egy 1999-ben elkövetett gyilkosság miatt. A két férfit egyszer már jogerősen felmentették, most azonban a bíróság kimondta, mégis ők tették.

 

Burka Ferencék története az egyik legfordulatosabb, és legrégebb óta tartó sztori a magyar igazságszolgáltatás történetében. Ez a sztori szerdán újabb fordulóponthoz érkezett: hiába mentették már fel őket 15 éve jogerősen, és kaptak 45 millió forintot kártérítéstként, a Debreceni Törvényszék most úgy döntött, mégis ők ölték még egykor Gyurcsó Jánost.

A történetet részletesen itt foglaltuk össze.

Idősebb Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet társtettesként elkövetett emberölés miatt 12, illetve 10 év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék szerdán a perújítási eljárásban. Az elsőfokú ítélettel a törvényszék hatályon kívül helyezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság és a Debreceni Ítélőtábla korábbi, az emberölési ügyben bizonyítottság hiányában hozott felmentő határozatát.

A szabadságvesztés időtartamába a bíróság beszámítja az őrizetben és előzetesben töltött időt. 1999 és 2005 között id. Burka Ferenc 2127 napot, ifj. Burka Ferenc 2138 napot töltött előzetesben. A korábbi felmentő ítélet után, az előzetes letartóztatás miatt 2007-ben id. Burka Ferenc 20 millió, ifj. BurkaFerenc 25 millió forint kártalanítást kapott. A bíróság a büntetés kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként értékelte többek között az időmúlást, súlyosítóként viszont azt, hogy mindkét vádlott már többször is összeütközésbe került a törvénnyel.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész ugyan tudomásul vette az ítéletet, az elsőrendű vádlott és védője azonban felmentésért, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen hatályon kívül helyezésért, másodlagosan felmentésért fellebbezett.

Az ügyész indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a vádlottak előzetes letartóztatását. A tanács úgy döntött, a vádlottakkal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendel el, az elsőrendű vádlott Újszentmargita, a másodrendű vádlott Tiszacsege területét engedély nélkül nem hagyhatja el. A törvényszék végzését az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik fellebbeztek.

(MTI)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!