Keresés

140 ezer gyereket bármikor elvehetnek szüleitől

Ennyien számítanak veszélyeztetettnek. A Gyermekek világnapja alkalmából felmérés készült arról is, mitől félnek a legjobban a felnőttek.

A magyar felnőtt legerősebb félelme, hogy elveszíti a munkáját, vagy betegség miatt nem tud gondoskodni gyerekéről – ezt állapította meg az SOS Gyerekfalvak felmérése, amit a Gyermekek világnapja alkalmából végeztek el. Arra voltak kíváncsiak többek között, hogy milyen félelmeik vannak a felnőtteknek, mi jelent számukra segítséget krízis esetén, illetve kiben bíznak és mitől szakadhat szét egy család, összesen 250 embert kérdeztek erről.

Eszerint a megkérdezettek 61 százaléka tart a munkanélküliségtől, de a betegségtől minden második fél. Lakásának elveszítésétől minden harmadik ember tart, de csak minden nyolcadik tartja valószínűnek, hogy utcára kerülhet a gyerekével.

Családi krízis esetén elsősorban maguk a szülők, majd utána a pszichológusok segítségére számítanak a legtöbben: az emberek 86 százaléka szerint leginkább a szülők, 82 százalékuk szerint a gyerekpszichológus, 70 százalékuk szerint a testvérek tudnak segíteni. Legkevésbé a védőnőben, a pedagógusokban és a rokonokban bíznak – derül ki az SOS Gyermekfalvak közleményéből.

140 ezer gyerek veszélyeztetett

Ma 23 ezer gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, és 140 ezren veszélyeztetettek, akiket bármikor kiemelhetnek a családjukból. Az SOS Gyermekfalvakban 400 olyan gyerek él, akik bántalmazás, elhanyagolás, betegség, haláleset miatt kerültek ki a családjukból. Róluk nevelőszülők gondoskodnak.

“A pszichológus kulcsfontosságú a szervezet életében, hiszen a nálunk lévő gyerekek szinte mindegyike traumatizált. Hosszú évek munkája, mire ezek a gyerekek feldolgozzák a velük történteket. Rengeteg munkaórát töltenek pszichológusaink a gyerekekkel, és ez pótolhatatlan” – idézték a közleményben Szlankó Violát, az SOS pszichológusát.

Alkohol, lakhatás, bántalmazás

A gyermekek elvesztésének okait leginkább a szülők alkoholproblémájában (82 százalék) és a lakhatási gondokban (80 százalék) látják a megkérdezettek. A válaszadók egyenlő arányban (78-78 százalék) a szexuális-, illetve a fizikai bántalmazást nevezték meg okként a gyerekek kiemelésénél, illetve  71 százalékuk a szülők drogproblémáját, 68 százalékuk a gyerek pszichés bántalmazását látta az állami gondoskodásba kerülés hátterében.

A felmérésben azt is vizsgálták, mit tekintenek az emberek a legnagyobb feldolgozhatatlan traumának, ami egy gyereket érhet. Az első helyre a gyerekek prostitúcióra kényszerítse került (70 százalék). A szexuális erőszakot minden második megkérdezett találta feldolgozhatatlannak, és minden harmadikuk  a szülő halálát. A fizikai és pszichés bántalmazást csak 16, illetve 22 százalékuk vélte ilyennek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!