Keresés

14 milliót követel a kishantosiaktól a földalapkezelő

A kishantosi biogazdságtól és a Greenpeace-től is 14 milió forintot követel az NFA. A földhaszonbérleti pályázatokon vitatott körölmények között új bérlőkhöz került földterületek őrzése, és a vita miatt kiesett bérleti díjat vernék le rajtuk.

Kilencmillió forintot követel a földalapkezelő a földjétől megfosztott Kishantosi Biogazdaságtól és a Greenpeace-től. A kishantosiak 2o13-ban hiába pályáztak addig használt termőföldjeikre a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatán, a 452 hektárnyi területet mások kapták meg. A biogazdaság szerint a döntés mögött politikai okok álltak, ezért azt bíróságon támadták meg, illetve a Greenpeace Magyarország segítségével többször megakadályozták az új tulajdonosokat, hogy elkezdjék megművelni a parcellákat.

A földalapkezelő most ügyvédi felszólítást küldött a kishantosiaknak és a Greenpeace-nek is, ami szerint elutastó hozzállásuk miatt az NFA kénytelen volt őriztetni a földeket, hogy az új haszonbérlők birtokba léphessenek. A felszólítás szerint ennek az őrzés-védelmi tevékenységnek a költségét terhelnék rá a két szerveztre. A földalapkezelőt képviselő ügyvédi iroda több mint 9 millió forintot követel rajtuk az őrzésért, illetve további 4,9 milliót azért, mert 2o13 november és 2o13 április között az új bérlők nem kaptak haszonbérleti díjat. A fejleményről először a 444.hu számolt be.

“Embertelen, nevetséges, felháborító” – kommentálta a felszólító levelet Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője az Abcúgnak. Azt mondta, hogy az ügy jogilag és gazdaságilag is képtelenségt, és emlékeztetett arra, hogy az NFA a mai napig nem teljesítette szerződéses kötelezettségét, hogy elszámoljon velük, így súlyos összegekkel tartozik a Kishantosi Nonprofit Kft-nek. Ács Sándorné szerint az ügyben zajló birtokháborítási perek egyikén az NFA ügyvédje elszólta magát, amikor a bíró rákérdezett, hogy miért nem történt meg ez az elszámolás. Azt válaszolta ugyanis, hogy azért “mert megromlott a viszony”. “ Ezek szerint, ha van egy több tízmilliós tartozásom valaki felé, akkor mondhatom azt, hogy nem fizetem ki, mert összevesztünk? Van ilyen törvény Magyarországon?”

A követelésnek a Greenpeace Magyarország sem ismeri el sem a jogalapját, sem a mértékét, ezért nem fog fizetni – közölték.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!