Keresés

1300 nyugdíj előtt álló tanár marad ki a béremelésből

A megadott határidő végéig nem töltötték fel portfólióikat, ezért nem kap béremelést több mint 1300 nyugdíjazás előtt álló pedagógus – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Index tájékoztatása szerint.

A probléma onnan ered, hogy a kormány néhány héttel előtt lehetővé tette, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt hét évvel álló pedagógusok minősítési eljárás nélkül a pedagógus I. fokozatból a pedagógus II-be kerüljenek, és ezzel emelkedjen a fizetésük. A pedagógusoknak ehhez be kellett nyújtaniuk a szakmai munkájukról készült tanári portfóliójukat – ezt nem tette meg időre 1321 tanár sikertelen minősítésre hivatkozva ezért kizárták őket a kedvezményezettek köréből.

Még egy sikeresen feltöltött portfólió sem alkalmas arra, hogy az alapján minősítsék egy pedagógus szakmai felkészültségét. A porfólió a szakszervezet szerint ugyanis kizárólag azt méri, mennyire felel meg a pedagógus a kormányzati elvárásoknak és a politika kívánalmaknak – olvasható a PDSZ reakciója az Indexen. A szakszervezet ostobának, méltatlannak és megalázónak nevezte a helyzetet.

1321 pedagógus hét évre számolt béremelésének összege néhány milliárd forint. Ennél sokkal több pénz folyik el évente különféle presztízs-beruházásokra

– írta közleményében Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága válasza szerint a köznevelés minden résztvevője előtt pontosan ismert volt, hogy miként minősítik a nyugdíj előtt álló pedagógusokat, és a szakszervezeti vezetők sem adtak hangot ezzel kapcsolatos aggályaiknak a két héttel ezelőtt, Palkovics László államtitkárra tartott egyeztetésen.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!